Norsk rigmand katapulterer afrikanske startups fremad med vejledning og investeringer

AquaRech er en af de ni udvalgte startups i Katapult Africas Accelerator-forløb.


Foto: AquaRech
Søren Steensig

7. november 2022

I Kigali var Rwandas minister for informationsteknologi og innovation blandt de fremmødte , da investeringsfirmaet Katapult fredag inviterede til lancering af deres første Accelerator-forløb i landet.

Den norske rigmand Tharald Nustad er manden bag investeringsfirmaet Katapult. (Foto: Katapult)

Her får ni startups en investering på 150.000 dollars (godt og vel 1,1 millioner kroner) samt tre måneders intensiv sparring med Katapults eksperter. Målet er at gøre de små firmaer klar til at vokse hurtigt.

Og det er ifølge Tharald Nustad, den stenrige nordmand bag investeringsfirmaet, strengt nødvendigt at sætte fart på de teknologiske løsninger i Afrika:

“Med et klima i krise er det helt åbenlyst, at vi må accelerere den teknologiske udvikling for at overvinde klima-udfordringerne og sikre fødevaresikkerhed. Samtidig tror vi på, at Afrikas hurtigtvoksende forretningsmiljø og unge, tech-kyndige befolkning er bedst positioneret til at levere skalerbare og effektive løsninger,” sagde Nustad ved lanceringen.

Læs også: Norsk rigmand investerer i teknologisk udviklingsforum

Ved lanceringen viste de ni udvalgte startups sig også frem. De tæller:

  • Afrikamart, en platform til at sælge og købe fødevarer på kommercielt plan
  • AquaRech, en app til at overvåge fiskeri og strømline branchens forsyningskæde
  • Elucid.social, en tjeneste til at indrapportere, overvåge og tage hensyn til menneskerettigheder og sundhed i globale forsyningskæder
  • Gricd Integrated Services, der sælger løsninger til at opbevare og transportere kølede varer i det varme kontinent, for eksempel livsvigtig medicin
  • GrowAgric, en platform der sætter landmænd i forbindelse med investorer, købere, uddannelse og forsikring til deres produktion
  • Legendary Foods, der laver plantebaseret mad fra insektfarme
  • Sand to Green, der arbejder på at omdanne ørken til landbrugsjord
  • Spark, der er en app til at overføre og modtage penge
  • Vetsark, der sætter landmænd i forbindelse med mulige investorer

De udvalgte firmaer er fra Kenya, Ghana, Nigeria, Senegal og Marokko, men i forbindelse med mentorforløbet hos Katapult bliver de opfordret til at arbejde fra Kigali, Rwandas hovedstad.

Katapult, der blev stiftet af Tharald Nustad i 2017, har tidligere afviklet ti lignende programmer, men ikke med base i Rwanda før i fredags. I alt har Nustads firma investeret i 145 startups, primært indenfor tech.

Udover Katapult er Accelerator-programmet støttet af partnerne Norad, Tony Blair Institute for Global Change, Norrsken og Smart Africa, samt Lead Investorer som Rwandas Udvalg for Social Sikkerhed, Norfund og SOS Børnebyerne Norge.