Det er i dag to år siden tøjfabrikken Rana Plaza’s ni etager styrtede sammen om ørerne på de arbejdere, der var låst inde i bygningen i Bangladesh. Siden har NGO’er og fagforeninger kæmpet med vestlige tøjvirksomheder, for at ofrene og de efterladte kan få udbetalt erstatninger efter en af verdenshistoriens største industrikatastrofer.
Fonden ledes af den internationale arbejdstagerorganisation ILO, og har som mål at indsamle 30 millioner dollars, hvoraf der på nuværende tidspunkt stadig mangler seks millioner dollars.
I dag mangler der stadig seks millioner dollars før ofrene og de efterladte for Rana Plaza-tragedien kan få udbetalt deres fulde erstatning. En tredjedel af de virksomheder, som fik produceret tøj i fabrikken, har stadig ikke betalt til erstatningsfonden.
“Nu er der gået to år, og det er altså meget, meget længe for ofrene at vente på erstatning,” siger Klaus Melvin Jensen, sekretariatsleder hos Clean Clothes Campaign Danmark.
Handling bag ordene
Danske PWT group, der blandt andet står bag kæderne Tøjeksperten og Wagner, fik produceret tøj i fabrikken, da den styrtede sammen, men har indtil videre afvist at betale til erstatningsfonden og har i stedet indbetalt et ukendt beløb til to ikke navngivne NGO’er.
Marketing Manager i PWT, Brian Børsting, har ikke ønsket at deltage i et interview, men skriver i et skriftligt svar til DanWatch, at “PWT både før og efter katastrofen følger al lovgivning og alle fastlagte og markedskonforme CSR-politikker, hvor vi får produceret.”
Phil Robertson, vicedirektør i Asienafdelingen af Human Rights Watch, kalder det skamfuldt, at ofrene stadig må vente på deres erstatning og opfordrer forbrugerne til at kræve forandringer i branchen:
“Forbrugerne bør kræve, at virksomhederne sætter handling bag ordene. Alle de her brands har retningslinjer, der siger, at de vil respektere arbejdernes rettigheder, så de kan ikke bare bakke ud, når der sker en katastrofe som Rana Plaza.”
Øget fokus på sikkerhed
Læs hele artiklen på Danwatch.