Årets mest læste debatindlæg

To af årets mest læste debatindlæg handlede om dårligt arbejdsmiljø i ngo-sektoren. Illustrationen her hører til indlægget "Dårligt arbejdsmiljø handler om røvhuller".
Foto: Olivia Koch-Nielsen
Morten Scriver Andersen

6. januar 2025

Krigen i Gaza, dårligt arbejdsmiljø i ngo-branchen og visum-bøvl har især optaget Globalnyts læsere i det sidste års debatspalter.

Et enkelt debatindlæg fra fire gæve gymnasieelever fra Svendborg fik sågar udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen til tasterne, mens et andet fik lov at stå med skældsord i skribentens forsøg på at fremme sin pointe.

Vi har her samlet de otte mest læste debatindlæg fra 2024, hvoraf mange er mindst lige så relevante i det nye år.

På Globalnyts redaktion ønsker vi os endnu et år med en levende debat.

Så hvis du, kære læser, ligger inde med et emne, du gerne vil udtrykke din holdning om, så skriv endelig til os på [email protected].

8. Europa svigter Afrika og dermed sig selv

En europæisk Marshall-plan til Afrika. Som tidligere formand for Folketingets udenrigsudvalg, Viggo Fischer nævner i sit debatindlæg, er ideen langt fra ny, men vigtigere end nogensinde. 

Med henvisning til amerikanernes økonomiske hjælpepakke til de europæiske lande efter 2. Verdenskrig, argumenterer det tidligere konservative folketingsmedlem for, at Europa ikke bør holde sig i defensiven, mens Kina tilbyder store lån uden politiske modkrav, og Rusland tilbyder militær ekspertise til diktatorer og militærregimer i Afrika.

Læs Viggo Fischers indlæg

7. Det passer ikke, Dan Jørgensen

Da (nu tidligere) udviklingsminister Dan Jørgensen besøgte Rwanda sidste år i forbindelse med en mindehøjtidelighed for folkemordet i 1994, udtrykte han for Knud Vilby et allerede fejlslagent håb. Nemlig at det internationale samfund vil “handle mere resolut og gribe direkte ind” næste gang en så grusom forbrydelse sker foran næsen på os.

Informations tidligere chefredaktør mener nemlig, at et lignende svigt sker lige nu få tusind kilometer syd for Rwanda. Nemlig i Sudan, hvor en ødelæggende borgerkrig hærger.

Læs Knud Vilbys indlæg

6. Her er udviklingssamarbejdets ømmeste punkter

Udviklingssamarbejdet er misforstået, ude af balance og underfinansieret, skriver DIIS-forsker Lars Engberg-Pedersen i dette debatindlæg fra maj.

Forskeren beskriver blandt andet den stigende afstand mellem de midler, der skal til for at nå FN’s Verdensmål (forestil dig Eiffeltårnet) og de midler, der rent faktisk rejses gennem official bistand (tag et kig på Rundetårn).

Afstanden mellem allokerede midler og behov bliver større og større. En af årsagerne, mener Engberg-Pedersen, er, at der skal tages langt mere radikale midler i brug.

Og som han skriver: “Såvel politikere som langt de fleste danskere opfatter udviklingsbistanden som en gave til nogle fattige mennesker langt væk.”

Læs Lars Engberg-Pedersens indlæg

5. Det er på tide, at ngo-sektoren for alvor tager et opgør med sin laissez faire tilgang til arbejdsmiljø

Midt i Globalnyts afsløringer om dårligt arbejdsmiljø i dele af ngo-branchen træder Dansk Magisterforening ind i debatten.

Det er formand for fagforeningens civilsamfundshjørne, Morten Hofmann Rytter, som fortæller om en følelse af deja-vu. 

“Jeg begriber ikke, hvordan man som organisation kan tro, at man kan gøre en forskel for socialt udsatte eller verdens fattige, hvis man ikke har orden i eget hus”, skriver han blandt andet.

Han påpeger tre store udfordringer på vejen mod et bedre arbejdsmiljø i landets ngo’er: For mange prekære ansættelser, dårlig ledelse og for få tillidsvalgte.

Læs Morten Hofmann Rytters indlæg

4. Udenrigsministeren imødekommer kritik: “Hvis I har en dårlig smag i munden, sidder jeg nok med en bismag”

Det skabte furore hos elever på Svendborg Gymnasium, da kenyanske unge fik afslag på visum til at komme på besøg.

Efter Globalnyts dækning af de mange visum-afslag i forbindelse med kulturmøder, svarer udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) (efter flere forespørgsler fra Globalnyt om interview) på kritikken fra eleverne.

Løkke lover de unge svendborgensere, at han “vil arbejde for, at vi kan øge og lette udvekslingen mellem afrikanske og danske unge”. Men nogen snuptagsløsning findes der ikke, påpeger han.

Vi lover til gengæld her på Globalnyt, at vi vil kigge Løkke og kompagni efter i sømmene, så de forsonende toner ikke bliver en gratis omgang.

Læs Lars Løkke Rasmussens indlæg

3. Nødråb fra kreds af Mellemøst-kendere: Danmarks troværdighed er på spil, hvis ikke vi retter ind efter aftaler vi har skrevet under på – og som er med til at sikre os selv

I september gik en kreds af Mellemøst-kendere (heriblandt tidligere udenrigsminister Mogens Lykketoft, tidligere journalist Paula Larrain og forsker Lars Erslev Andersen) sammen om et opråb for at få Danmark til at leve op til de internationale konventioner og forpligtelser i forhold til folkeretten. 

Opråbet sker på baggrund af den langvarige konflikt mellem Israel og palæstinenserne og den verserende krig i Gaza. Debattørerne mener, at Danmarks gode navn og rygte ude i verden er på spil.

“Vi skaber dårligere forhold for småstater som os selv, som er dybt afhængige af, at mere magtfulde lande ikke bare gør fuldstændig, som de vil,” skriver de blandt andet.

Læs hele indlægget 

2. Mediernes dækning af hollandske hooliganoptøjer er en skandale

I november blussede en ny heftig og polariseret debat op afledt af krigen i Gaza, nu med udspring i Amsterdam. Israelske fodboldfans var angiveligt blevet angrebet i selveste Anne Franks hjemby af Palæstina-sympatisører, og det føg i luften med referencer til KZ-lejre og Krystalnatten.

Kandidatstuderende og freelancejournalist Ahmad Walid Rashidi kalder mediernes efterfølgende dækning en skandale og skriver, at “både Anne Frank og modstandsfolkene ville vende sig i graven, hvis de kunne bevidne, hvordan deres død bliver brugt som instrument til at fremme de samme politiske polariserende tendenser, som banede vejen for netop deres skæbne.”

Læs Ahmad Walid Rashidis indlæg

1. Dårligt arbejdsmiljø handler om røvhuller

Årets mest læste debatindlæg er også det eneste med et skældsord i rubrikken. Skribent Johnny Baltzersen undskylder ordvalget, men holder samtidig fast i, at det er det mest dækkende for den type ledere, som er af den overbevisning, at “enten er folk med mig eller imod mig”.

Baltzersen, som selv er forperson i organisationen CICED, skriver sit indlæg som reaktion på Globalnyts afsløring af dårlig ledelse i organisationen Red Orangutangen. Han skriver også, at “vejen er banet for mere debat om et bedre arbejdsmiljø.” 

Den opfordring er hermed viderebragt til dig derude, som måtte sidde med ønsket om at deltage i debatten for et bedre arbejdsmiljø.

Læs Johnny Baltzersens indlæg


Ligger du inde med et emne, du gerne vil debattere? På Globalnyt er alle velkomne i vores debatsektion, så tag endelig kontakt.

Er debatindlægget klar, eller har du et udkast eller blot en idé, så send os meget gerne en mail til [email protected].