Efter de danske soldater trak sig ud af Afghanistan, er lokale opiumbønder rykket ind i danskernes nedlagte militærlejr. Før var det frugtbar landbrugsjord, men i dag kan der ikke dyrkes andet end opium, siger ejeren til norsk medie.
En tidligere dansk militærlejr i det sydlige Afghanistan bruges nu af afghanske bønder, der dyrker opium – det stof, der kan forarbejdes og bruges til at producere heroin.
Det skriver det norske medie NRK, hvis journalist i landet har besøgt den nu nedlagte danske lejr i landsbyen Rahim i Nahri Saraj-distriktet.
Her har journalisten talt med ejeren af den grund, som den danske ISAF-styrke lejede og brugte som militærbase.
Ejeren, Noor Ali, fortæller, at jorden tidligere var en frugtbar landbrugsjord, men at den er ødelagt efter de danske soldaters ophold.
”De har fjernet al den gode jord fra min grund og dækkede den til med grus og sand. Nu er der kun grus her”, siger han til NRK.
Noor Ali mistænker desuden, at vandet i ejendommens brønd er blevet forgiftet. Hvis hans dyr drikker af det, bliver de syge, siger han.
”Disse udlændinge ødelagde alt. De lovede, at de ville betale erstatning, når de var færdige, men til sidst latterliggjorde de mig bare”, fortæller Noor Ali.
Helmand storleverandør af opium
Hærens Operative Kommando bekræfter over for DR at der er tale om en tidligere dansk militærlejr.
Lejren nåede at have to navne – Sandford og Rahim – under den langvarige krig, skriver DR.
Major og presseofficer Erik Bøttger siger til DR, at ejeren af grunden ”fik et beløb for” at lade de danske soldater bruge hans ejendom under krigen.
Under krigen var Helmand under britisk og dansk kontrol. Regionen var kendt som en af de mest urolige i det krigsplagede land.
Danmarks deltagelse i krigen i Afghanistan har kostet 43 danske soldater livet. De 37 af dem blev dræbt i kamp, mens seks døde af andre årsager, viser en opgørelse fra Forsvaret.
Omkring 40 procent af den opium, der sælges på verdensplan, kommer fra Helmand-provinsen i det sydlige Afghanistan.