Aktivist: Indiens kastesystem hænger fast i fortiden

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

“Hvordan kan Indien blive betragtet som et moderne samfund, når mennesker stadig bliver sat til at fjerne afføring og ikke får løn for det?” Sådan siger menneskeretsforkæmperen Manjula Pradeep, der er på besøg i Danmark.

Ordene falder i et interview med Kristeligt Dagblad torsdag, hvor hun kommenterer situationen i sit hjemland.

Det image af et land i rivende udvikling, som det officielle Indien forsøger at formidle, og som festivalen “India Today, Copenhagen Tomorrow” også præsenterer i disse uger, genkender hun ikke.

Manjula Pradeep er direktør for organisationen Navsarjan Trust, der kæmper for dalitters (kasteløses) rettigheder på græsrodsniveau.

Hun er selv dalit og har selv oplevet den diskrimination, som omkring 200 millioner indere bliver udsat for, fordi de befinder sig på bunden af det 3.000 år gamle kastesystem.

”Hvis Indien skal blive moderne, skal landet og politikerne indse, erkende og ændre de store forskelle, der stadig er i samfundet. Og det gør de ikke,” siger Manjula Pradeep til Kristeligt Dagblad med henvisning til de enorme uligheder i landet, der ikke mindst er en følge af kastediskrimination.

Hun er dog også forsigtig optimist og siger, at der ganske vist er lang vej igen, men at dalitternes sag har gjort fremskridt i det sidste tiår.

Den indiske aktivist besøger Danmark i sin egenskab af bestyrelsesmedlem i International Dalit Solidarity Network (IDSN), som bekæmper kastediskrimination på verdensplan.

Organisationens sekretariat ligger i København.

Se mere på www.idsn.org