Amerikansk svindel med CO2-kreditter i Bolivia ifølge Greenpeace-rapport

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Washington D.C., 16. oktober 2009: Et skoleeksempel i skovkreditter, der ofte er blevet fremhævet af tilhængere af CO2-kreditter og i medierne, er ikke så eksemplarisk endda, konkluderer en Greenpeace-rapport.

Noel Kempff Climate Action Project i Bolivia er betalt af de tre energigiganter American Electric Power, Pacificorp og BP, der køber grøn samvittighed ved at bevare regnskoven i Bolivia. Men projektet er ikke nær så grønt, som virksomhederne bruger megen energi på at fortælle omgivelserne, anfører rapporten.

De tre virksomheder mangler ifølge rapporten dokumentation for de CO2-besparelser, virksomhederne siger, de opnår ved projektet. Virksomhederne oplyste i 2004 til de amerikanske energimyndigheder, at de gennem Noel Kempff-projektet havde sparet 7,4 millioner ton CO2 på de forgangne 7 år. Men den rigtige besparelse er kun 5,8 millioner ton på 30 år ifølge projektets eget estimat.

– Denne rapport bør lukke munden på enhver, der mener, at lokale projekter for skovkreditter kan være en troværdig måde at nedbringe udledningen af drivhusgasser på, siger Roman Czebiniak, politisk rådgiver i Greenpeace. – At virksomheder kan fortsætte med at afbrænde olie og kul blot ved at opstille enpark i udviklingslande lyder latterlig. Nu har vi undersøgt det grundigt, og det er lige præcis så latterligt, som det umiddelbart lyder, mener han.

Rapporten, “Carbon Scam: AEP, BP,Pacificorp, Noel Kempff, and the Push for Sub-national Forest Offsets” offentliggøres fredag af Greenpeace. Udover at afsløre de tre energigiganters anfægtelige omgang med CO2-besparelserne, dokumenterer den alvorlige miljømæssige og økonomiske risici forbundet med lokale reduktionsprojekter generelt.

I klimaforhandlings-sprog hedder de REDD, Reduced Emissions from Degradation and Deforestation. Problemerne er, at projekterne ikke kan overvåge at “undgået” skovfældning ikke blot rykker et andet sted hen, at registrerede reduktioner i drivhusgas-udledningerne reduktioner, der ikke ville være opnået uden projektet, samt at den sikrede besparelse i udledning af drivhusgasser er permanent.

NKCAP er ofte blevet præsenteret som et skoleeksempel på, hvor virksomme nationale projekter for skov-kreditter er. Alligevel er skovrydning i Bolivia, procentmæssigt, tiltaget gennem projektets levetid.

Det er enormt vigtigt, at lokale projekter som Noel Kempff ikke indgår i en klimaaftale til december, mener Greenpeace. “NKCAPs manglende resultater viser, at inkludering af skov-kreditter i det generelle CO2-marked ikke er en holdbarløsning for REDD. For at der kan opnås sikkerhed om reduktion i drivhusgasser udledt ved skovfældning, er det nødvendigt med nationale reguleringsmekanismer”, anfører organisationen.

– Politikerne bør støtte en REDD-mekanisme, der kan holde regnskab med udledningen, og hvor mål og virkemidler koordineres på et nationalt plan, siger Roman Czebiniak.

For at kunne bistå udviklingslande i deres økonomiske vækst og bringe fældningen af tropisk regnskov til ophør, kræver Greenpeace etablering af en global fond for tropisk regnskov på klimakonferencen i København. Fonden skal genoptankes løbende via en robust og permanent finansieringsmekanisme, der vil tilføre offentlig finansiering på minimum 30 milliarder euro årligt frem til 2020.

Mere info Rapport: http://www.greenpeace.org/carbonscam

Kontaktinformation
Roman Paul Czebiniak, Greenpeace International Political Advisor on Climate Change & Forests, in Amsterdam, Tel: +31 646 16 2009, [email protected]

Dan Belusa, klimamedarbejder i Greenpeace, +45 51 32 79 11

Sune Scheller, pressemedarbejder i Greenpeace, +45 33 37 63 99

Jason White (billeder og video), Greenpeace, +45 60 21 83 24