Amnesty: Iran anholdt over 7000 aktivister sidste år

mojnews
Iranere under nylige demonstrationer mod den økonomiske situation i landet.
Foto: MOJNews (CC)
Forfatter billede

En bølge af protester mod fattigdom, korruption og autoritært styre skyllede hen over Iran sidste år. Men den blev lige så hurtigt stoppet og slået hårdt ned på af de iranske myndigheder.

Det viser en rapport fra Amnesty International, der kalder Irans hårde kurs over for demonstranter, aktivister og andre dissidenter en ”skamløs undertrykkelse”.

Rapporten giver et indtryk af omfanget af de iranske myndigheders undertrykkelse af modstanden mod det konservative præstestyre.

Mindst 7000 demonstranter, studerende, journalister, miljøaktivister, kvinderettighedsforkæmpere og mange andre blev anholdt. Hundredvis af dem blev idømt fængsel eller pisk – og mindst 26 demonstranter blev dræbt, skriver Amnesty. Ni af de mennesker, der blev anholdt, døde i myndighedernes varetægt under uklare omstændigheder, lyder det fra menneskerettighedsorganisationen.

”Det voldsomme omfang af arrestationer, fængslinger og piskestraffe afslører, hvor ekstremt langt myndighederne har gået for at undertrykke fredelig dissidens”.

Fængsel og pisk

I løbet af 2018 og især i januar, juli og august spredte de iranske myndigheder på voldsom vis fredelige demonstrationer, slog ubevæbnede demonstranter og skød med skarpe skud, tåregas og vandkanoner imod dem. Tusindvis af mennesker blev arbitrært anholdt og tilbageholdt, skriver Amnesty.

Nogle af de mange, der blev anholdt i bølgen af arrestationer i januar var studerende, menneskerettighedsforkæmpere og journalister. Myndighederne gik tilsyneladende også målrettet efter folk, der stod bag beskeder på den populære mobilapp Telegram, som blev brugt til at formidle nyheder om protesterne og mobilisere demonstranter.

Samlet set blev der i 2018 – enten i forbindelse med protester eller som følge af deres arbejde – anholdt 11 advokater, 50 medieansatte og 91 studerende, viser Amnestys opgørelse.

Mindst 20 journalister og andre ansatte ved medier blev idømt lange fængselsstraffe eller piskestraf efter retssager, der ikke kan betegnes som retfærdige.

Mostafa Abdi, der er administrator af nyhedssitet Majzooban-e-Noor, der skriver om menneskeretskrænkelser især begået mod den religiøse minoritet Gonabadi Dervish, blev idømt 26 års fængsel og 148 piskeslag.

Modige kvinder

Mindst 112 kvinderettighedsforkæmpere blev anholdt eller var tilbageholdt i 2018, viser Amnestys opgørelse.

Mange deltog i protester mod loven om, at kvinder skal være tildækkede i det offentlige rum. I flere byer gik kvinderne ud i gaderne, hvor de stod stille og viftede deres tørklæder over hovederne.

Men det fik myndighederne til at slå hårdt ned på dem med voldsomme anholdelser, tortur og andre former for mishandling, skriver Amnesty.

Nogle af de kvindelige aktivister blev idømt fængselsstraffe efter retssager, der også er langt fra at leve op til internationale standarder.

Shaparak Shajarizadeh var en af dem. Hun fik 20 års fængsel – hvoraf de 18 år blev gjort betinget – for sin fredelige protest mod, at kvinder skal bære hijab. Hun flygtede ud af Iran, efter hun blev løsladt mod kaution. Siden har hun i interviews med diverse medier beskrevet, hvordan hun blev mishandlet i fængslet, sat i isolationscelle og blev nægtet adgang til sin advokat.

Også hendes advokat, Nasrin Sotoudeh, som er en fremtrædende borgerretsforkæmper, blev selv anholdt den 13. juni 2018 for at have forsvaret de demonstranter, der protesterede mod at bære hijab. Hun er nu tiltalt for flere anklagepunkter, der handler om at have krænket den nationale sikkerhed, og hun risikerer over 10 års fængsel.

”Gennem hele 2018 har myndighederne i særlig høj grad været efter kvinderettighedsforkæmpere. I stedet for på ondsindet vis at straffe kvinder for at kræve deres ret, burde myndighederne sætte en stopper for den voldsomme og forankrede diskrimination og vold, de står over for,” siger Philip Luther.

Læs mere hos Amnesty International