Amnesty: Vold i Burundi er steget alarmerende

burundi_flygtninge_rwanda
Over en kvart million mennesker er flygtet fra urundi i det seneste år. Her er det en flygtningelejr i nabolandet Rwanda.
Foto: Wikimedia (arkiv)
Forfatter billede

"Burundiere har betalt prisen i takt med, at den politiske krise eskalerede gennem de seneste 12 måneder, hvor drab, tortur, vilkårlige anholdelser og tvungne forsvindinger steget til alarmerende højder," siger Muthoni Wanyeki, som er Amnesty Internationals regionale direktør for Østafrika, Afrikas Horn og Great Lakes.

Burundi har befundet sig i en politisk krise, siden præsident Pierre Nkurunziza besluttede sig for at genopstille til en tredje embedsperiode i april sidste år.

Det er i strid med forfatningen, mener hans politiske modstandere, som gik på gaden for at protestere over præsidentens skridt. Landets sikkerhedsstyrker slog hårdt ned på demonstranterne, og urolighederne har i det seneste år kostet flere hundrede mennesker livet og sendt tusindvis af andre på flugt fra landet.

FN registrerer mange nye tilfælde af tortur

Siden demonstrationerne brød ud den 26. april sidste år, har politi og sikkerhedsstyrker fortsat med at slå hårdt ned på demonstranter, oppositionspolitikere, journalister, menneskerettighedsforkæmpere og andre, der menes at være kritiske over for regeringspartiet, siger Amnesty International.

Ifølge FN er mindst 474 mennesker blevet dræbt og over en kvart million er flygtet ud af landet. Størstedelen har søgt tilflugt i flygtningelejre i nabolandene Rwanda og Tanzania.

Siden krisen begyndte for et år siden, har Amnesty International dokumenteret en stigning i grove menneskeretskrænkelser i landet, herunder tilfælde af tortur og mishandling af regeringens politiske modstandere samt tilfældige anholdelser, forsvindinger og i nogle tilfælde drab.

Situationens alvor understreges af, at anklagemyndigheden ved Den Internationale Straffedomstol i Haag har besluttet at indlede en forundersøgelse for at vurdere, om nogen kan stilles til ansvar for de voldelige begivenheder i landet.

Læs mere hos Amnesty International