Analyse: Mozambique burde kunne trække sig op fra fattigdom, men…

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Oliver Graner Sæbye, medarbejder i IBIS

Nye projekter for at udvinde Mozambiques kostbare naturressourcer kan trække landet ud af fattigdommen. Men man er ved at forpasse chancen.

Ganske enkelt fordi statskassen ikke tager sig rimelig betalt af de selskaber, der udvinder rigdommene.

Det fremgår af en ny analyse fra IBIS, som bringes på solidaritets- og bistandsorganisationens netsted.

Mozambiques regering har foreløbig godkendt ni såkaldte mega-projekter i landets udvindingsindustri. Projekter, der i løbet af de kommende år kan spille en helt afgørende rolle for landets økonomi.

Store forekomster af især kul, men også olie, naturgas og andre mineraler, giver mulighed for at tjene store summer til statskassen.

Men for at potentialet skal blive omsat til realiteter, er det nødvendigt at regeringen opkræver tilstrækkelige skatter og afgifter fra de multinationale selskaber, der har købt rettighederne til at grave naturressourcerne op af jorden.

De værdifulde naturressourcer i den tidl. portugisiske koloni har nemlig potentiale til at transformere den sydøstafrikanske nations økonomi, og hvis ressourcerne beskattes retfærdigt, vil Mozambique kunne rejse sig fra at være et af de fattigste lande i Afrika til et mellemindkomstland.

Problemer med beskatningen

Problemet først og sidst er, at store eksportværdier ikke automatisk kommer Mozambique til gode.

Hvis den skal kunne omsættes til bæredygtig udvikling, er det nødvendigt at beskatte de multinationale virksomheder, der står for at udvinde og eksportere de værdifulde mineraler, anfører analysen.

– Udvindingsindustrien bidrager med mindre end én procent af statens samlede budget, og tal fra IMF (Valutafonden) viser, at firmaerne betaler ca. fem procent af deres overskud i skat, selv om loven siger, at de skal betale mindst seks gange så meget. Det er grotesk, siger Lars Koch, politikmedarbejder i IBIS

Myndighedernes vanskeligheder med at inddrive penge fra mega-projekterne i udvindingsindustrien skyldes to ting: kapitalflugt og de alt for fordelagtige kontrakter, som de multinationale selskaber på en eller anden måde har fået forhandlet igennem.

Lars Koch:

– Det kan som udviklingsland være svært at opkræve skatter fra multinationale selskaber, fordi de ofte rykker deres overskud ud af det land, hvor de har produktion, til datterselskaber placeret i skattely, hvor selskabsskatten er lille og hemmeligholdelsen er stor.

– På denne måde er det muligt for udvindingsselskaberne at skjule, hvor stort deres overskud i Mozambique reelt er, og dermed undgå at betale skat i landet.

Derfor forsvinder millionerne

Læs videre på http://www.ibis.dk/presse/showarticle.php?id=5118

Yderligere oplysninger hos:
Oliver Graner Sæbye
Politik- og forskningsmedarbejder, IBIS
Tlf. 51 51 46 14 og e-mail: [email protected]