Anbefalinger af film fra MENA-regionen

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

CPH:DOX: U-landsnyt.dk har spurgt Lisbeth Pilegaard, leder af afdelingen for Mellemøsten og Nordafrika i KVINFO, og Camilla Wass, journalist på nyhedsbrevet for Det Arabiske Initiativ, hvad de skal se på den københavnske dokumentarfilmfestival.

Af Maria Bierbaum Oehlenschläger

Lisbeth Pilegaard, leder af afdelingen for Mellemøsten og Nordafrika i KVINFO, har valgt fire film fra CPH:DOX-programmet. For Lisbeth er det naturligvis film fra MENA-regionen, der fænger, men der er også andre regioner inden for hendes interesseområde.

Temaerne krig, konflikt og køn, og hvordan instruktørerne forholder sig til disse emner, går igen i hendes filmvalg.

Lisbeth Pilegaard har valgt følgende fire film ud af det tætpakkede program:

The Anabasis of May and Fusako Shigenobu, Masao Adachi, and 27 years without images

“Jeg har tidligere set et interview med datteren May og blev fascineret af historien – historien om passion og politisk engagement på tværs af kontinenter. Om moderens til dels kompromisløse liv som militant aktivist, og hvordan det har præget datteren og hendes liv.”

My Afghanistan – Life in the Forbidden Zone

“Jeg har boet og arbejdet 3 år i Afghanistan, så landet står mit hjerte nært. Den danske mediedækning af landet og krigen er kritisabel på mange områder – den er ofte ukritisk og dårlig researchet og underbygger dermed en del stereotyper. Jeg håber og tror, at instruktøren Nagieb Khaja vil kunne vise andre og mere nuancerede billeder af det komplekse land og mangfoldighed i de menneskelige portrætter, som forhåbentlig også inkluderer piger/kvinder.”

Dance of the Outlaws

”Filmen forgår i Marokko, men kunne desværre foregå i mange andre lande. Samfundets eksklusion og diskrimination af kvinder på grund af voldtægt er tragisk. Vigtigt, at der laves film, der dokumenterer konsekvenserne for overleverne af sådanne overgreb og deres ‘coping mechanism’.”

Free the Mind

“Jeg har set denne film og kan derfor anbefale den – den menneskelige hjerne er jo sindsygt fascinerende. Det konkrete arbejde med at ‘reparere’ chock og andre ‘skader’ på hjernen ved hjælp af forholdsvis simple teknikker og tankens kraft er meget interessant og opløftende. ”

Film fra brændpunkter

Camilla Wass, Mellemøst-kender og journalist på nyhedsbrevet for Det Arabiske Initiativ, har håndplukket to film fra DOX-programmet for U-landsnyt.dk. Læs, hvad hun vil ind og se, og hvorfor.

Back to the Square

“Jeg skal til Kairo om et par uger og lave reportager til nyhedsbrevet og er derfor ekstra nysgerrig efter at finde ud af, hvad der sker i Egypten lige nu. Jeg skal se filmen onsdag den 7. november, hvor filmens instruktør vil være til stede i anledning af uddelingen af årets Amnesty Award.”

True Story of Love, Life, Death and Sometimes Revolution

“Mens volden eskalerer i Syrien, rejser syriske kunstnere sig i kreativ modstand mod Assad-regimet og finder hele tiden nye ventiler for modstanden. Jeg er – sammen med CKU – i gang med at forberede en stor udstilling og event i Rundetårn til foråret 2012, hvor vi sætter fokus på, hvilken rolle kunsten spiller i den syriske opstand. Derfor er det super interessant med en film på DOX, der bruger kunsten som greb til at fortælle om, hvordan folk oplever konflikten og hvilke menneskelige konsekvenser, den har.”