Økonomi, politik, kultur og migration analyseres og diskuteres grundigt i Niels Boels og Finn Rasmussens velskrevne bog ”Det nye Latinamerika”, der er udkommet på forlaget Columbus.
Af Eva Rasmussen
Journalist og medlem af U-landnyts redaktion
Fra et historisk afsæt – med en beskrivelse af overgangen fra militærdiktatur til de i dag ikke sjældent skrøbelige demokratier – tager forfatterne fat på Latinamerikas og ikke mindst Brasiliens betydning i verdensøkonomien.
Løsrivelsen fra USA er et af bogens vigtige omdrejningspunkter, og med den følger en analyse af det intensiverede regionale samarbejde om politik og økonomi.
Bogens målgrupper er gymnesieelever samt førsteårsstuderende på de videregående uddannelser. Den er imidlertid også en god introduktion for førstegangsrejsende til Latinamerika og takket være en spændende litteraturliste og et effektivt stikordsregister et godt opslagsværk for gamle latino-freaks.
De 2 forfattere har arbejdet adskillige år i Latinamerika. Niels Boel er journalist og cand.mag. i statskundskab og film- og medievidenskab. Finn Rasmussen er mag.art. i kultursociologi.
”Det nye Latinamerika” er den første undervisningsbog om regionen siden 2002, da Birgitte Holtens ”Fra kolonistyre til afhængighed: Latinamerika i 500 år” udkom.
Bogen giver et velargumenteret og analyseret billede af Sydamerika, men er knap så skarp i beskrivelsen af forskellene mellem Syd- og Mellemamerika. Det gælder ikke mindst i beskrivelsen af forholdet til USA, hvor Mellemamerika er langt mere afhængig både politisk og økonomisk end Sydamerika, bortset fra Colombia er det.
Men, alt i alt en veldukumenteret og længe savnet grundbog om Latinamerika.
Når det er skrevet, kan det ærgre, at der er irriterende skønhedsfejl som forkerte årstal (orkanen Mitch, der hærgede Mellemamerika i 1998 og ikke 1995, som der står i bogen, og VM i fodbold i Argentina, der foregik i 1978 og ikke i 1982). Det er årstal, der havde betydning for den politiske udvikling.
En anden skønhedsfejl er en sammenblanding af spanske og engelske forkortelser.
I kildehenvisningerne, der er fremragende og overskuelige, henvises der så godt som konsekvent til spanske forkortelser. F.eks. bliver UNDP til PNUD, men langt de fleste af de dokumenter som UNDP og andre udarbejder findes både på engelsk, spansk og adskillige andre sprog. Og der er flere danske gymnasieelever, der taler engelsk end spansk.
I en del af teksten anvendes skiftevis den engelske og spanske forkortelse for Organisationen af Amerikanske Stater, OAS og OEA. Det forvirrer læsere, der ikke kender begge forkortelser.
Alle, der har arbejdet i længere tid i Latinamerika, laver den slags sammenblandinger. Det er forlagets ansvar at rense ud.
Det nye Latinamerika
Niels Boel og Finn Rasmussen
192 sider
Normalpris 230 kroner, Skolepris 129
Columbus