Også hos Plan skal den 50-årige miljøplanlægger lede slagets gang som landedirektør.
“Det har været syv fantastiske år i IBIS, men nu er tiden kommet til at tage udfordringen op med en stor international organisation”, siger hun til Globalnyt.
Plan International har arbejdet I Mozambique siden 2006 og påtænker at udvide programmet betragteligt. Plan har ca. 70 medarbejdere I landet og arbejder med uddannelse, sundhed, klimaforandringer og nødhjælp.
Anne Hoff tiltræder stillingen 1. august 2015. Se omtalen af hende, da hun fyldte 50 i juli i fjor (U-landsnyt.dk)
Et yndlingsland i Afrika
Anne Hoff ankom første gang med sin familie til Mozambique i 1997, udsendt af Mellemfolkeligt Samvirke. Hun var gerne blevet i Afrika, men halvdelen af familien på fire ville hjem til Danmark efter et par år.
Efter nogen tid hjemme var de to sønner store nok til, at hun kunne vende tilbage til Afrika i 2005. Denne gang som landedirektør for MS i Kenya.
Mozambique havde dog slået så stærke rødder i Anne Hoff, at hun i 2008 søgte og fik stillingen som landedirektør for IBIS.
Her har IBIS virket stort set siden selvstændigheden fra Portugal i 1975, i de første mange år med såkaldte kooperanter af venstreorienteret tilsnit i det FRELIMO-styrede land.
Oliepengene….
I de seneste seks år har IBIS især koncentreret sig om god regeringsførelse og uddannelse, hvor man satser på at højne kvaliteten af grundskolen (som lader meget tilbage at ønske).
Man vil ligeledes sikre bedre adgang til informaton for alle og bistå kvinder med at tage mere del i det politiske liv. Og har stærkt spot på de såkaldte udvindingsindusrier, dvs kul, mineraler, olie og naturgas, som Mozambiue har rige forekomster af.
Her er spørgsmålet om de mange rare penge vil komme så mange som muligt til gode, og ikke kun en lille elite.
Se Globalnyts jobopslag om den nye landedirektør, der skal tage over fra Anne Hoff.
IBIS tilbyder en (indkørings)kontrakt på to år – hun har fået fem hos Plan.
Plan stod for sidste års U-landskalender
Plan International blev stiftet helt tilbage i 1937 af to briter, som ville hjælpe spanske børn under borgerkirgen. I dag er man en af verdens største hjælpe- og fadderskabsorganisationer og virksom i godt 50 lande.
Aflæggeren herhjemme, Plan Danmark, blev senest kendt i en større offentlighed, da den sidste år stod for støtteprojektet for pengene fra Børnenes U-landskalender.
Overskuddet fra salget af låge-julekalenderen gik til Plans arbejde med at give fattige, udsatte børn i Zambia medindflydelse på deres skolegang og skabe en bedre skole for dem. Et projekt, der involverer hele lokalsamfundet i at gøre forbedringerne varige.
For børnene i det sydafrikanske land skal ikke bare i skole – de skal lære noget og selv have noget at skulle have sagt om deres skole.
Samtidig er der stort behov for at sikre, at de beskedne ressourcer, som de lokale myndigheder får fra Zambias undervisningsministerium, når helt ud til hver enkelt skole og bliver brugt bedst muligt.
I dag går næsten halvdelen af børnene ud af skolen i 7. klasse. Og mange af dem, der færdiggør grundskolen, har slet ikke fået de kvalifikationer med sig, de skal have for at kunne fortsætte deres uddannelse.
Samme udfordring har mange andre udviklingslande. Men kvaliteten af Zambias skolesystem ligger næstsidst i en undersøgelse af skoler i 15 lande i det sydlige Afrika.