DR skriver torsdag om en fransk debat om såkaldt ”humanitær turisme”, hvor organisationer tilbyder fortrinsvis unge frivillige at komme ud i verden og deltage i en eller anden form for humanitært arbejde.
Flere NGO'er og eksperter er meget kritiske overfor disse rejser. Især i de tilfælde, hvor unge er blevet sat til at udføre arbejde, der normalt bliver udført af uddannet personale på hospitaler.
En af de danske organisationer, der sender unge ud i verden er Mellemfolkeligt Samvirke.
Lederen af organisationens rejseprogram Global Contact, Lasse Jensen, mener at det er ansvarsløst og etisk uforsvarligt, at lade unge uden anden uddannelse end en studentereksamen eller lignende arbejde på f.eks. hospitaler.
Tidligere har Global Contact haft aftaler med klinikker og hospitaler i Tanzania, hvor unge danskere i visse tilfælde blev sat til at tage blodprøver. Det fik organisationen til at afbryde samarbejdet, siger Lasse Jensen til DR.
Organisationen tilbyder stadig frivilligt ophold på klinikker i Vietnam, hvor unge kan udføre administrativt arbejde eller lege og underholde på børneafdelinger, fortæller han.
Unge der rejser ud med f.eks. Global Contact betaler selv for rejsen. Prisen ligger på omkring 20.000 kroner, hvilket ikke omfatter flybilletten.