Den palæstinensisk-israelske fred var et af de presserende emner, der stod højt på dagsordenen ved topmødet mellem de arabiske ledere.
Til topmødet understregede Jordans udenrigsminister, Ayman Safadi, at den palæstinensiske sag er kernen i konflikten i regionen, og der derfor er stort behov for at afslutte uretfærdighed og lidelser for palæstinensere forårsaget af den israelske besættelse baseret på to-statsløsning.
I forhold til den palæstinensisk-israelske konflikt sagde talsmanden for den jordanske regering, Mohammad Al-Momani:
Siden Den Arabiske Ligas grundlæggelse i 1945 har det været første gang Syrien ikke har deltaget, efter et flertal af medlemsstaterne stemte for at suspendere Syrien i 2011. I mødelokalet, hvor de arabiske statsledere sad stod det Syriske sæde helt tomt.
En vanskelig arabisk tid domineret af kriser
Under mødet understregede, Ayman Safadi, vigtigheden af at finde løsninger på de regionale bestræbelser på at opnå fred i Syrien, Yemen og Libyen.
Al Safadi pegede også på nødvendigheden for at genoprette freden i Libyen og Yemen og vigtigheden på at finde holdbare løsninger.
Desuden understregede, talsmanden for den jordanske regering, Mohammad Al-Moman, vigtigheden for at støtte Yemens opnåelse af legitimitet og afviste muligheden for enhver udenlandsk indblanding i dets anliggender, vel at mærke, at Jordan er en del af den arabiske koalition ledet af Saudi-Arabien og Golfstaterne.
Ny amerikansk retorik udfordrer freden i Mellemøsten
Op til topmødet har den ændring der er sket i den ændring, der er sket i amerikansk retorik i forhold til to-statsløsningen og at flytte den amerikanske ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem skabt røre i hele den arabiske verden.
Meldingen kom kort efter, at Trump havde besøg af den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, i februar, hvor de kontroversielle meldinger blev delt.
Mellemøstens flygtningekrise og den tunge byrde
I lyset af de mange konflikter i regionen, står konge Abdullah overfor en vanskelig og svær opgave, med at forene de arabiske stater og samtidig få det internationale samfund til at reagere på den humanitære krise i landet.
I de seneste årtier har Jordan allerede været vært for irakiske flygtninge, palæstinensiske flygtninge og også yemenitiske flygtninge. Udfordringer som også andre stater i Den Arabiske Liga, herunder Libanon, Irak og Egypten står over for, som følge af krigen i Syrien.
Få dage efter topmødet rejser den jordanske konge til USA for at mødes med præsident Donald Trump. Det erklærede talsmanden for den jordanske regering, Mohammad Al-Momani. Han pegede på, at besøget havde til formål at diskutere centrale udfordringer for den arabiske nation.