Ifølge den omfattende opinionsundersøgelse Arab Youth Survey overvejer 33 procent af de unge i Mellemøsten og Nordafrika at forlade deres hjemland eller forsøger aktivt at komme væk. Undersøgelsen er foretaget af PR-bureauet Asda’a BCW med base i De Forenede Arabiske Emirater.
I Radio MENAs nye podcastserie ”Arabiske Unge – den tabte generation?” har du mulighed for at komme bagom statistikken og møde fire unge fra MENA-regionen, der fortæller om deres håb, drømme og bristede illusioner på tiåret for Det Arabiske Forår. To af dem bor fortsat i Nordafrika, hvor de kæmper for frihed og retfærdighed, mens de to andre har mistet tålmodigheden med deres hjemland og har gjort alvor af deres ønske om at emigrere.
I det første afsnit fortæller vi historien om den unge egyptiske tandlæge, der renser bussæder i Århus. Han er 24 år og har allerede truffet den svære beslutning om at forlade sin familie, sine venner og sit hjemland. Du kan også møde udlandsjournalist på Dagbladet Information, Christina Nordvang, der har boet og arbejdet i Tunesien. Hun har talt med rigtig mange af de unge, der er så desperate for at komme væk, at de er villige til at tage den farlige rejse over Middelhavet.
I det andet afsnit kan du komme med den danske kok Claus Meyer til Marokko for at høre, hvordan en revitalisering af det marokkanske køkken kan være med til at redde en hel generation af arbejdsløse unge. Du kan også møde marokkanske Samira, der bruger køkkenforklædet som en glødende rød feministisk fane i sin kamp for at etablere sig som selvstændig. Og så får vi besøg af chefkonsulent for global udvikling og bæredygtighed i Dansk Industri, Bjarne Palstrøm, der skal gøre os klogere på, hvorfor hele 26 procent af ungdommen i Mellemøsten og Nordafrika lige nu går arbejdsløse.
I tredje og sidste afsnit kan du høre, hvordan en ung forretningsmand i Egypten og en marokkansk queeraktivist i Paris fra hver sin del af verden kæmper for at skabe en positiv forandring i deres hjemlande. Og som stjernen på juletræet kommer mellemøstforsker Lars Erslev Andersen forbi for at samle trådene, kigge i krystalkuglen og fortælle os, hvad der venter de mange millioner søgende unge syd for Middelhavet.
Anna Steen Hansen er kommunikationsmedarbejder ved Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram. Artiklen er oprindelig publiceret på Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram (DAPPs) hjemmeside og bringes i Globalnyt efter forudgående aftale.