Årbog: Ris og ros til dansk udenrigspolitik

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Der er skulderklap til Danmark fra Ronald D. Asmus, den amerikanske arkitekt bag NATO-udvidelsen i Danish Foreign Policy Yearbook 2004.

Asmus er bekymret over dybden i den transatlantiske krise. Den skyldes ikke kun Irak-krigen eller Bush-administrationen. Han foreslår, at USA og Europa går sammen om nye projekter som udviklingen i Mellemøsten og integrationen af de nye naboer Hviderusland, Moldova, Ukraine og de tre kaukasiske republikker. Specielt mener han, at Danmark og de andre nordiske lande bør gå i spidsen som ved de baltiske landes integration i EU og NATO.

Til gengæld er der skarp kritik af Danmarks deltagelse i Irak-krigen fra Tonny Brems Knudsen, Aarhus Universitet. I den hidtil mest tilbundsgående analyse på dansk grund af krigens FN-baggrund konkluderes det, at Danmarks deltagelse var et klart og afgørende brud med den aktive internationalisme, der har præget udenrigspolitikken efter den kolde krig. Forfatteren ser dog også fremad og giver sit bud på, hvordan skårene kan klinkes.

Dette er 2 bidrag til Danish Foreign Policy Yearbook 2004, redigeret af Per Carlsen og Hans Mouritzen. Udover en artikel om dansk udenrigspolitik i 2003 af udenrigsministeriets direktør, Friis Arne Petersen, indeholder bogen 4 artikler af uafhængige eksperter fra ind- og udland om dansk udenrigspolitik:

The Atlantic Alliance at a New Crossroads: What Does It Mean for Denmark and Northern Europe? Ronald D. Asmus

Denmark and the War against Iraq: Losing Sight of Internationalism? Tonny Brems Knudsen

Denmark and the Intergovernmental Conference: a Two-Level Game. Finn Laursen

Refugees in “Regions of Origin”: Towards a Common EU Policy? Finn Stepputat

Herudover rummer publikationen en mindre samling af officielle taler, der har markeret dansk udenrigspolitik i 2003, økonomiske nøgletal og meningsmålinger om delelementer af dansk udenrigspolitik samt til slut en bibliografi over engelsk-sprogede publikationer om bogens emne udgivet i 2003.

Bogen udgives tirsdag den 22. juni af DIIS, Dansk Institut for Internationale Studier.

Anmeldereksemplarer kan imidlertid rekvireres allerede NU hos Jacob Fræmohs, [email protected], DIIS, tlf. 32 69 89 39. Fra udgivelsesdagen vil bogen være online på www.diis.dk og til salg via www.netboghandel.dk (kr. 100,-)