Overskuddet fra årets udgave af Børnenes U-lands-kalender går til at styrke børn og forældres viden om, hvordan man passer på miljøet og den meget artsrige natur i Papua i Indonesien, som udgør den vestlige del af øen Ny Guinea.
Pengene bliver fokuseret på børn i de mindste klassetrin og de får samtidig ansvaret for at forvalte naturen i en del af deres lokalområde.
”Målet er i en tidlig alder at klæde børnene på til at træffe de rigtige beslutninger senere hen i livet. Hvis børnene lærer at træffe beslutninger til gavn for både deres kultur, velfærd og naturen omkring dem, vil det bidrage til et bæredygtigt samfund sidenhen”, skriver Udenrigsministeriet.
Traditionen tro starter salget af Børnenes U-landskalender på den første mandag i skolernes efterårsferie, og torsdag præsenterede udviklingsminister Søren Pind (V) lågekalenderen på Hellerup Skole for pressen og 66 af skolens elever fra 0.-3. klasse.
Selv om én af eleverne – på ministerens spørgsmål – svarede, at han mente, der var 100.000 dage til jul, er der kun 71, og overskuddet fra Børnenes Ulandskalender, der er et samarbejde mellem DR og Danida, går i år til miljøundervisning for fattige børn på verdens næststørste ø – Ny Guinea.
Under et skilt med påskriften ”Her skal være stille”, fortalte udviklingsministeren eleverne historier fra Wawis verden.
Wawi og de andre børn i Papua-provinsen i Indonesien bor i fantastiske naturområder, men de er fattige. Og i dagligdagen er der ikke meget overskud til at tænke på naturen, og hvordan man passer på den.
Det er dét, som de mindste klassetrin i de lokale skoler nu skal lære, og det er Verdensnaturfonden (WWFs) danske afdeling, der står for projektet.
Udover lågekalenderen, der er tegnet af Mads Berg, følger der i år et ark med juletræspynt fra DRs småbørnsfigurer Bruno, Bamse, Oline, Kaj og Andrea med Børnenes Ulandskalender.
Ligesom tidligere år er der ligeledes et computerspil med i købet. Spillet hedder netop ’Wawis verden’, og her skal børnene styre pigen Wawi i hendes forsøg på at overbevise de voksne om, at de skal passe bedre på Papuas natur og miljø.
Derudover har Danida fået lavet undervisningsmateriale til Folkeskolens yngste klasser om børn i Papua, som man kan læse mere om på www.voksne.u-landskalender.dk
Gensyn med Cecilie og Ida
DR1’s julekalender i år bliver en genudsendelse af ’Absalons Hemmelighed’ fra 2006, og den bliver sendt de 24 dage i december op til jul klokken 19.30 med genudsendelse på DR Ramasjang.
Dramaserien er juleeventyret om Cecilie og Ida, der bor øverst oppe i Stormagasinet med deres familie og bliver involveret i et arkæologisk mysterium om Absalon, der grundlagde København.
15 film fra Indonesien i november
For at børn og voksne kan stifte bedre bekendtskab med Papua, sender DR 1 i alt 15 film fra Indonesien i løbet af november. 12 korte film til de små børn bliver vist i ’Fandango’ på DR 1 den 4., 11., 18. og 25. november klokken 17.30.
Derudover har den tidligere Store Nørd-vært, Peter Skødt Knudsen, været ’På eventyr i Papua’, hvor han bl.a. lærer om oldgamle fiskemetoder, tager på jagt med bue og pil og ser en masse spændende dyr i junglen. Hvordan det var, viser DR 1 klokken 19.30 den 14., 21. og 28. november.
Børnenes U-landskalender kan bl.a. købes i Super Brugsen, Dagli’ Brugsen, Kvickly, Irma, Fakta, hos Fætter BR, Bog og Idé samt i Jyske Bank, Nordea, Danske Bank og Grønlandsbanken. Derudover forhandles den i DRs netbutik.
Salget af Børnenes U-landskalender er gået ganske glimrende på det seneste. Sidste år blev der solgt lige knap 200.000 eksemplarer, og overskuddet på næsten 6 millioner kr. var det største i 11 år.
Sammenlagt har danske børn nu givet over 155 mio. kr. til projekter for børn og unge i Afrika, Latinamerika og Asien, siden DR viste sin første TV-julekalender i 1962. Dengang kostede den medfølgende kalender 3,50 kroner – i år er prisen 45 kr.
Læs videre på: http://www.um.dk/da/servicemenu/Nyheder/ForsideNyheder/AaretsUlandskalenderStoetterMiljoeundervisningForFattigeBoernIIndonesien.htm
U-landskalenderens hjemmeside: www.u-landskalender.dk