Bangladesh: Industribygning styrtet sammen og mange er fanget i ruinerne

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

En ulykke i Bangladesh, hvor en bygning under opførelse er styrtet sammen, bringer igen fokus på dårlige bygningsstandarder. For snart to år siden døde 1.110 arbejdere i en anden sammenstyrtningsulykke.

En lagerbygning under opførelse er styrtet delvist sammen i byen Mongla 200 kilometer sydvest for hovedstaden Dhaka i Bangladesh, rapporterer BBC torsdag.

Der var omkring 100 personer i bygningen, da sammenstyrtningen skete. 40 er blevet reddet og fem er fundet dræbt. Resten er fortsat indespæret eller ligger døde i murbrokkerne.

Byggesjusk og usikre bygninger har kostet mange menneskeliv i Bangladesh. Det skyldes bl.a. at der er udbredt korruption blandt de inspektører, der skal godkende bygninger.

For snart to år siden, 24 april 2013, kollapsede industribygningen Rana Plaza i hovedstaden. Her blev flere end 1.100 dræbt. De fleste var arbejdere i tekstilfabrikker, der havde til huse i bygningen.

Rana Plaza-katastrofen førte til selvransagelse i store dele af den globale tekstilindustri – herunder den danske. Bangladesh er nemlig et af de lande, der står for den største andel af produktion af tøj til verdens tøjforretninger.