Bangladesh: Vandet falder, sygdomsrisikoen stiger

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Mens vandet falder i Bangladesh, stiger risikoen for smitsomme sygdomme. Børn vil dø af diarré og andre vandbårne sygdomme, hvis de ikke får hjælp, siger danskeren Morten Giersing, der er leder af FNs Børnefond, UNICEF, i Bangladesh.

Ødelæggelserne efter den voldsomme monsunregn truer med at standse fremskridtet i Bangladesh, som er et af verdens tættest befolkede lande. Millioner af familier har mistet deres rene drikkevand, mad og huse. Udsatte børn, som er underernærede og tørstige, er langt mere sårbare over for diarré og andre sygdomme.

UNICEF koncentrerer sin indsats om at redde børnenes liv, men forsøger også på længere sigt at sikre deres helbred og skolegang. Pengene vil i første omgang blive brugt til at sikre behandling af underernærede børn, forebyggelse mod sygdomme og forsyning af rent drikkevand og latriner, fremgår det af en pressemeddelelse fra organisationen fredag..

– Den form for chok, som børn og deres familier har været udsat for i Bangladesh, vil blive ved med at true deres helbred og velbefindende for de næste mange måneder, måske år, siger Morten Giersing og fortsætter:

– Vi ved, at der er mindst 1 million fejlernærede børn blandt de mennesker, der er ramt af katastrofen. Vi har omgående sat ind overfor de mest sårbare med basal sundhedshjælp og ernæring som første prioritet. Efterhånden som vandet trækker sig tilbage, vil koncentrationen af farlige bakterier fra kloakkerne blive større i hver eneste kop vand. Det er det største problem lige nu. Hvis det ikke bliver løst, vil mange tusinde børn dø af diarré.

Indtil nu har UNICEF bl.a. leveret 1 million pakker med ORS – en salt-sukker blanding mod diarré, som kan redde børns liv – vandcontainere og rengøringsudstyr til maduddelingssteder og sundhedsklinikker. UNICEF har medarbejdere i alle de 64 distrikter, der er ramt af oversvømmelserne.

– Vi har brug for mere hjælp lige nu. Fejlernæring er skyld i 2/3 af alle dødsfald blandt børn i Bangladesh. Yderligere mangel på mad og rent vand vil resultere i, at endnu flere børn dør eller ikke udvikler sig, som de skal, siger Morten Giersing.

Yderligere oplysninger hos pressechef i UNICEF Danmark, Karin Aaen, på tlf. 35 27 38 28 eller 25 39 60 99.