”The Big One – jordskælvet kommer, men hvornår?”

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Ny gratis film – en interaktiv webdokumentar – stiller skarpt på en ødelæggende trussel mod Nepals hovedstad Kathmandu. Målet er at engagere og oplyse danske skolerelever fra 7-10 klasse om naturkatastrofer.

Det sidste årti er naturkatastrofer og klimaforandringer nærmest blevet synonymer. Men ikke alle ulykker i verden er menneskeskabte og kræver alligevel en indsats.

Det er essensen af den problemstilling, som en ny dansk undervisningsfilm peger på.

Katmandu i Nepal med fire millioner indbyggere er verdens mest jordskælvstruede storby. Ifølge eksperter vil byen blive ramt af et meget kraftigt jordskælv inden for en overskuelig fremtid. Spørgsmålet er bare hvornår?

Undervisning
”The Big One – jordskælvet kommer, men hvornår?” er titlen på en interaktiv dokumentarfilm til undervisningsbrug i 7.-10. klasse i geografi, samfundsfag,
projektopgaven og tværfaglige forløb.

Instruktøren er Jesper Lambæk, der med egne ord har tabt sit hjerte til den nepalesiske befolkning – og indbyggerne i en hovedstad, der indtil nu mangler de sikkerhedsforanstaltninger som er etableret i andre jordskælvstruede metropoler som Tokyo.

Filmen følger de tre unge nepalesere; Janaki, Ishu og Prayash på en rejse ind i deres overbefolkede, forurenede og kaotiske by for at finde ud af. Undervejs lærer eleverne, hvorfor Katmandu er så truet.

De unge får hjælp af jordskælvseksperten, Amod, og de beslutter sig for at gøre noget for at redde sig selv, deres nærmeste og deres elskede by fra det altødelæggende jordskælv.

Filmværket er støttet af Danidas Oplysningsbevilling og produceret specifikt til web og sociale medier, og består af 21 selvstændige scener med hver deres fortælling. Eleven kan selv vælge sin vej gennem filmen.

www.thebigone.dk
Formålet er ifølge en pressemeddelelse fra instruktøren at kombinere opnåelse af faglig viden om livet i Katmandu og Nepal og landets natur og samfundsforhold med et holdnings – og handlingsperspektiv. Så eleverne oplever, at både de involverede nepalesere, de selv og Danmark som helhed kan gøre noget i forhold til den trussel, et stort jordskælv udgør. Her udnyttes bl.a. mulighederne for at anvende sociale medier som Facebook.

Filmen og lærervejledningen er gratis at bruge og kan ses på: www.thebigone.dk

Hjemmesiden indeholder; hele filmen, trailer, lærervejledning, vejledning til eleven, bonus, musik og facebook-side med bl.a. de tre hovedpersoner, instruktøren og andre unge nepalesere. Til filmen er produceret en lærervejledning, der bl.a. indeholder et konkret undervisningsforløb.