Det startede som en helt almindelig dag for Wang Fuman, 8 år gammel. I morgenstundens bidende kulde vandrede han fra sit hjem i den sydlige del af Yunnan provinsen til Zhuanshanbao grundskole, hvor han går i 3. klasse. Den 4,5 kilometer lange gåtur er en del af hverdagen for Wang, der ligesom tusinder af andre kinesiske børn har mærket konsekvenserne af regeringens beslutning om at lukke skoler i Kinas landlige distrikter.
Men på denne dag havde Wang, der til daglig bor med sin syge bedstemor, glemt sine handsker og hat. De andre børn grinte, da Wang troppede op i klasseværelset, gennemkold med opsvulmede hænder: På gåturen var samtlige af Wangs hår blevet beklædt med istapper.
Wangs lærer fandt hurtigt telefonen frem og uploadede et billede af den is-beklædte dreng på WeChat, den kinesiske pendant til Facebooks Messenger. Billedet spredte sig med lynets hast; først på den populære blogside Weibo, og senere på Twitter via China Xinhua News. Tusinder af kommentarer beskrev i begejstring Wang som et symbol på standhaftigheden blandt børn og voksne i de kinesiske landdistrikter, hvor omtrent 43 % af den kinesiske befolkning har hjemme.
”I denne lille mand vil udlændinge kunne se den kinesiske befolknings store ihærdighed og styrke,” skrev en kinesisk nyhedsside om Wang, som de (u)passende døbte ’Frozen boy’. ”Folket vil se håb i dette simple og ærlige ansigt.”
Brudte løfter
Det var dog ikke alle, der tog lige så positivt imod billedet af den tilfrosne otteårige, der med hævede fingre og røde ører måtte finde sig i klassekammeraternes hånlige grin. For de mindre begejstrede blev billedet udråbt som et hjerteskærende symbol på den kinesiske præsident Xi Jinpings brudte løfter om at mindske fattigdom og ulighed for de godt 500 millioner kinesere, der lever for under 5,5 US dollars om dagen. 43 millioner af disse lever for under 95 cents om dagen.
En kommentar på Weibo var hurtig til at fange ironien. ”Vi formår ikke at gøre noget ved fattigdom,” skrev brugeren. ”Men vi er gode til at rose den.”
I Kina har landdistrikternes dårlige socioøkonomiske vilkår haft store konsekvenser for børn som Wang. Den øgede opblomstring af jobmuligheder i de kinesiske storbyer har medført en eksponentiel stigning i antallet af kinesiske børn, der vokser op uden enten én eller begge deres forældre (mere end 60 millioner, ifølge Verdensbanken). Manglende sanitet, mad og infrastruktur gør skolegang til hårdt arbejde. Og kun for nyligt er forskere begyndt at undersøge og sætte fokus på de voldsomme psykologiske konsekvenser ved forældremigration for millioner af børn som Wang.
Wang Fuman fortalte efterfølgende i et interview med den kinesiske nyhedsstation CCTV, at han drømte om at komme på universitet i Beijing. Han vil gerne være enten politimand eller forsker. ”Selv om jeg nu er en sensation på internettet,” sagde Wang, ”har jeg ikke noget at være stolt af.”
Lucas Lundbye Cone er uddannelsesskribent på Globalnyt. Lucas er graduate studerende med speciale i International Education på University of California, Los Angeles (UCLA).