Bistanden kort: Indsamlingsshowet, du (nok) ikke har hørt om

ramziin
Der blev blandt andet spillet Counter Strike for at samle penge ind i weekendens "Charity Stream".
Foto: Skærmbillede fra Anna ‘RamziiN’ Ramsings livestream.
Laurits Holdt

30. september 2021

Rapport om seksuelle overgreb i DR Congo belaster WHO
Tirsdag udgav Verdenssundhedsorganisationen WHO en rapport om overgreb mod kvinder og piger begået i Den Demokratiske Republik Congo af medarbejdere fra organisationen. Rapporten er udarbejdet af en uafhængig gruppe, som er blevet hyret af WHO, efter The New Humanitarian bragte historierne om overgreb og magtmisbrug i september 2020.

Overgrebene fandt sted mellem 2018 og 2020, i forbindelse med at WHO deltog i bekæmpelsen af et udbrud af sygdommen ebola.

Måneden efter afsløringerne blev den uafhængige undersøgelsesgruppe nedsat. Ansatte i WHO havde dog allerede hørt om beskyldningerne i 2019, men havde ikke foretaget sig noget.

Gruppen har i sine undersøgelser identificeret 83 mulige gerningsmænd blandt ansatte i WHO og andre hjælpeorganisationer. I 21 tilfælde er det fastslået, at der er tale om ansatte i WHO. Mange af sagerne handler om, at hjælpearbejdere har tilbudt lokale kvinder og piger penge og/eller arbejde for seksuelle ydelser. I den alvorligste ende af spektret er der ni tilfælde af voldtægt.

Se rapporten her.

En hånd (og 7,2 millioner kroner) til bæredygtige værdikæder
Dansk Initiativ for Etisk Handel og Udenrigsministeriet har indgået et partnerskab om at fremme etisk handel i globale værdikæder.

Med partnerskabet følger en bevilling på 7,2 millioner kroner over de næste tre år, som blandt andet skal gå til:

  • Partnerskaber for handling: såkaldte ”multi-stakeholder-alliancer” inden for afskovningstunge værdikæder som soja, palmeolie og kaffe
  • Akademi for bæredygtige værdikæder med fokus på ”due diligence” (rettidig omhu) på menneskerettigheder og forretning, ansvarlig leverandørstyring, verdensmål og bæredygtig indkøbspraksis samt stakeholder-dialog og samarbejde
  • Strategisk samarbejde med danske og internationale aktører, der beskæftiger sig med klima, miljø og menneskerettigheder inden for bæredygtig handel og værdikæder.
  • Videnscenter for bæredygtige værdikæder, hvor man kan tilgå relevant viden i form af analyser, redskaber, konkrete guidelines og best practice med videre produceret af danske og internationale institutioner og organisationer.

Læs mere på Dansk Initiativ for Etisk Handels hjemmeside.

Haves: Ny pulje – Søges: Forvalter
Går du og din organisation med en drøm om at blive puljeforvalter, så en muligheden her nu.

Udenrigsministeriet har sendt puljeforvalterrollen for GLOBUS – Puljen for globalt engagement, bæredygtighed, uddannelse og samarbejde i udbud. Puljen skal være med til at ”engagere danskere under uddannelse i verdensmålene og i det internationale udviklingssamarbejde sammen med partnere i det Globale Syd,” som Udenrigsministeriet udtrykker det.

Puljen erstatter ordningen ”Genbrug til Syd”, som gav støtte til at sende aflagt, men brugbart udstyr til partnere i fattige lande. Puljen er især målrettet uddannelsessektoren, men civilsamfundsorganisationer kan fortsat søge i samarbejde med uddannelsesinstitutioner. Et væsentligt element i den nye pulje er også oplysning og skabelse af engagement. Det skrev vi om i august.

Se udbudsmaterialerne her:

Konkrete ideer til handling for Verdensmålene
Center for kirkeligt udviklingssamarbejde (CKU), Folkekirkens Nødhjælp og ADRA Danmark har skabt et såkaldte handlingssite om Verdensmålene: Verdensmålene – fra ord til handling.

Verdensmålenes kobling mellem det lokale og det internationale er et af de steder, hvor kirker og kirkelige organisationer står særligt stærkt. Og derfor er det også en helt naturlig dagsorden for kirkerne at involvere sig i, mener Filip Buff Pedersen fra CKU, som er paraplyorganisation for de kirkelige udviklingsorganisationer.

”I en kirkelig tradition er sammenhængen mellem ord og handling central. For at opfylde Verdensmålene er der behov for handling både lokalt, nationalt og internationalt. En del af udfordringerne er globale, men har lokale nedslag, både i deres årsag og løsning. Adresseres udfordringerne ikke lokalt, får vi ikke løst dem globalt,” siger han.

Læs mere om det nye site hos CKU.

Nye digitale muligheder
”Det handler om at bruge de nye digitale muligheder, for det er der, vores muligheder for at møde folk er,” sagde Røde Kors-generalsekretæren Anders Ladekarl til Globalnyt i marts.

Blandt de nye digitale muligheder er de forskellige onlinemiljøer, som for eksempel gamingmiljøet.

I lørdags, den 25. september, samlede danske gamere knap 350.000 kroner ind i et otte timer langt indsamlingshow, en såkaldt Charity Stream, på platformen Twitch. #GamingForKrigensBørn hed showet, og de indsamlede midler vil Røde Kors bruge til at hjælpe krigsramte børn i lande som Afghanistan, Syrien og Yemen. Det er andet år, at indsamlingsshowet afholdes.

Læs mere – og få muligheden for at støtte – indsamlingen her.

En af deltagerne, Anna ‘RamziiN’ Ramsings, som spiller Counter Strike for e-sportsholdet Copenhagen Flames, samlede 41.500 kroner ind via sin livestream.

Legofond donerer knap en halv milliard kroner
Børnefamilier, bedsteforældre og AFOLs – det står for Adult Fans Of Lego, altså voksne legofans – verden over har shoppet igennem fra butikshylderne med Lego i det seneste halve år, og derfor vælter det nærmest ind med penge hos den danske legetøjsgigant. Fra hovedkvarteret i Billund lyder det, at halvårsresultatet efter skat voksede 140 procent til 6,3 milliarder kroner.

En fjerdedel af Lego-koncernen ejes af fonden Lego Foundation, og herfra kommer den hidtil største private donation til FN’s børneorganisation UNICEF: 70 millioner dollars, hvilket svarer til 446 millioner kroner.

Midlerne fra LEGO Fonden skal gå til UNICEF’s arbejde med at levere og hjælpe med Covid-vacciner til 14 millioner mennesker i verdens fattigste lande og 10 millioner mennesker, som er ramt af humanitær krise. Det fortæller UNICEF i en pressemeddelelse.

Novo Nordisk-millioner skal hjælpe Afghanske flygtninge i Pakistan
Også en anden af de store danske fonde har haft tegnebogen fremme i den forløbne uge. Det er Novo Nordisk Fonden, som har bevilget 20 millioner kroner til FN’s flygtningeorganisation, UNHCR. Midlerne er bestemt til flygtninge fra krigen og den humanitære krise i Afghanistan og skal bruges blandt de flygtninge, der er kommet til nabolandet Pakistan.

Pengene skal gå til projekter fokuseret på basale livsfornødenheder, herunder husly, sundhedspleje, psykosocial støtte, uddannelseshjælp og særlig beskyttelse af børn.

”Afghanistans nabolande har brug for al den hjælp, de kan få, så de kan tage vare på de mange millioner mennesker på flugt og være klar til at tage imod mulige nye flygtninge. Eksempelvis har Pakistan huset afghanske flygtninge i mere end 40 år, og der er i dag 1,4 millioner registrerede afghanske flygtninge i landet. Vi håber, at bevillingen til UNHCR kan accelerere støtten til afghanske flygtninge og lokalbefolkningen i de hårdest belastede områder,” siger Mette Ide Davidsen, konstitueret chef for Novo Nordisk Fondens afdeling for sociale og humanitære formål.

Læs mere på Novo Nordisk Fondens hjemmeside.

COVAX-ros og COVAX-ris til Danmark
Her er en nyhed, som jeg ikke fik med i sidste uge: Regeringen har besluttet, at Danmark skal donere yderligere tre millioner overskydende Covid-19-vacciner. Det betyder, at vi indtil videre har lovet at donere seks millioner vaccinedoser. De nye doser bliver levet gennem det internationale vaccinesamarbejde, COVAX.

Af den nye donation gennem COVAX vil to millioner doser som udgangspunkt være øremærket til en gruppe af 12 lande i Afrika. Der er tale om lande, som Danmark har et særligt tæt samarbejde med, herunder partnerlande for dansk udviklingssamarbejde. Én million doser vil som udgangspunkt være øremærket til en større gruppe af 22 østater med lav- eller mellemindkomststatus (de 22 østater indgår i gruppen af Small Island Developing States, ofte forkortet SIDS).

Der er tale om vacciner fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, og donationerne vil blive leveret direkte fra producenterne. Tidsplanen for levering vil afhænge af leveringshastigheden fra producenterne.

Danmark har indtil videre i år leveret AstraZeneca-vacciner til Kenya (358.700 doser), Ukraine (509.400 doser) og Bhutan (251.400 doser). Danmark har også givet tilsagn om en million doser AstraZeneca til COVAX, herunder 300.000 øremærket til nordafrikanske lande, som pt. er under levering, efterhånden som doserne bliver klar fra AstraZeneca.

Læs mere på Udenrigsministeriets hjemmeside.

Regeringens beslutning får ros og ris fra organisationen Læger uden grænser, som på Twitter blandt andet skriver, at det er stærkt, at den danske regering donerer vaccinerne til COVAX. Organisationen kritiserer dog, at regeringen har valgt at øremærke donationen til bestemte grupper af lande i stedet for at lade COVAX sende vaccinerne hen, hvor der er mest behov.

Fra Globalnyts egne sider
Danmarks udviklingsbistand var for nylig til ”eksamen” hos udviklingskomiteen under den økonomiske samarbejdsorganisation OECD. Vi bestod uden problemer, men evalueringen påpegede også det problematiske i, at udviklingsbistanden i stigende grad filtres sammen med udlændinge- og migrationspolitikken. Der skrev Jesper Heldgaard om i begyndelsen af september

Onsdag var Susanne Morehead, forperson for OECDs udviklingskomité, DAC, i København, hvor hun fremlagde resultaterne af evalueringen og delte ros ud til Danmark, som blev repræsenteret af udviklingsministeren. Også denne gang var Jesper Heldgaard på pletten.

Inden jeg sætter det sidste punktum i denne omgang, vil jeg lige nævne, at oplysning om udviklingsbistanden i denne uge nåede ud til nye målgrupper via et tweet fra Ole Rasmussen, som udgør halvdelen af holdet bag Politikens bagsideklassiker At Tænke Sig:

 

Det var alt, vi valgte at bringe i denne uge. Har du eller din organisation tips til nyheder og andre historier fra det danske udviklings- og bistandsmiljø, så tøv ikke med at sende dem til os på [email protected]