I år skal Danmark have en ny strategi for udviklingspolitikken, og arbejdet med udformningen af den blev skudt i gang forleden, da Folketingets udenrigspolitiske nævn afholdt en høring. Strategien skal sætte retningen for danske udviklingspolitik i de kommende tre år.
Meningen med en høring som denne, er at udvalgets medlemmer skal have mulighed for at høre og spørge en række eksperter og aktører om deres viden og meninger – som så muligvis/muligvis ikke – vil få indflydelse på arbejdet, når politikerne skal udforme strategien.
Et emne, som fylder meget i debatten om udviklingspolitikken er flygtningestrømme og migration – især af den slags som går til Europa og i særdeleshed dem, der kan nærme sig den danske grænse. Det lød dog ikke til, at det var det, de indbudte var så interesseret i. Som Knud Vilby i et blogindlæg her i Globalnyt bemærker, så fik Dansk Flygtningehjælps generalsekretær Charlotte Slente blandt andet sagt, at når vi knytter udviklingspolitikken til kortsigtede indenrigspolitiske mål, så skader det den langsigtede udviklingsindsats.
Her på Globalnyt vil vi følge arbejdet med de nye strategi, og jeg vil opfordre jer læsere til at bruge os som en platform for debat. Du behøver ikke arbejde på DIIS eller i en større humanitær eller udviklingsorienteret organisation, for at deltage.
Høringen kan ses på Folketingets hjemmeside.
Danish Emergency Relief Fund søger nyt hjem
Danish Emergency Relief Fund (DERF) er en pulje under Udenrigsministeriet, som kan søges af organisationer, der ikke har en strategisk aftale med ministeriet, og som er beregnet til at organisationerne kan handle hurtigt i tilfælde af humanitære kriser, naturkatastrofer eller konflikter i lande og områder, hvor de eller deres faste partnere er til stede. Der kommer årligt 25 millioner kroner i puljen – det er fastlagt i finansloven – og administrationen af den er lagt ud af Udenrigsministeriet.
I de seneste år har CISU stået for administrationen, men kontrakten udløb ved nytår, så for tiden kan den ikke søges. Udenrigsministeriet har dog netop sendt opgaven i udbud, og der er frist 25. februar.
Lad os håbe, der ikke opstår humanitære kriser i mellemtiden.
Ny bistandsmulighed til truede demokratiaktivister
Der er oprettet en ny pulje, der skal hjælpe med til at sikre akut hjælp og sikkerhed til truede demokratiforkæmpere og organisationer rundt i verden. Puljen kan søges af organisationer, bevægelser og aktivister, der samarbejder eller har samarbejdet med danske civilsamfundsorganisationer eller modtager udviklingsbistandsmidler i Afrika syd for Sahara eller i Danida prioritetslandene uden for Afrika: Myanmar, Palæstina, Afghanistan og Bangladesh.
Puljen, Claim Your Space, forvaltes af Globalt Fokus, mens den er bevilliget af Udenrigsministeriet. Den er på 9.929.600,00 over de kommende to år.
Den nye pulje er en såkaldt rapid response-mekanisme, altså akut assistance. Puljen vil blive brugt til at støtte og sikre akut fysisk sikkerhed, medicinsk behandling, juridisk bistand og sikkerhedsforanstaltninger til organisationer og aktivister, der risikerer angreb og forfølgelse af politiet samt værn mod digitale overgreb. Samtidigt vil puljen også støtte lokale organisationer i at bekæmpe lovgivning, der indskrænker demokratiet og frihedsrettighederne, skriver Globalt Fokus.
I mange lande er civilsamfundet under et stigende pres fra magthaverne, som ofte ser rettighedsorganisationer og andre aktivist som trusler. Tendensen er tiltagende under den aktuelle coronakrise.
“Hårdt nedslag fra autoritære regeringer og antidemokratiske bevægelser har de seneste år reduceret civilsamfundets råderum markant. Covid-19 pandemien har kun forværret situationen, fordi alt for mange regeringer udnytter pandemien til at pålægge uberettigede restriktioner og undertrykke civilsamfundet og demokratiforkæmpere yderligere. Med den nye pulje kaster Danmark en vigtig og nødvendig sikkerhedsline til det globale civilsamfund og til dem, der kæmper for demokratiet og menneskerettigheder med livet som indsats,” siger politisk rådgiver Sara Brandt fra Globalt Fokus.
Læs mere om Claim Your Space her.
Så skal der samles ind
På lørdag, den 6. februar, fylder Danmarksindsamlingen aftenfladen på DR1 fra kl 19 til midnat. I løbet af ugen varmes der op på flere af DRs radiokanaler.
I år foregår showet i Tinghallen i Viborg, hvor 12 humanitære organisationer og DR atter er gået sammen. Denne gang går de indsamlede midler blandt andet til de børn i udviklingslande, som ikke får akut lægehjælp og livsnødvendige vacciner, fordi sundhedssystemet er brudt sammen, og til de børn, som risikerer at dø af sult eller fejlernæring, fordi deres familier ikke længere kan tjene penge til mad, efter de er blevet ramt af corona.
Der er 12 organisationer, der deltager i indsamlingen: Folkekirkens Nødhjælp, Unicef, SOS Børnebyerne, Røde Kors, Red Barnet, Mellemfolkeligt Samvirke, Læger uden grænser, Oxfam IBIS, Dansk Flygtningehjælp, Dansk Folkehjælp, CARE og Plan Børnefonden.
Læs mere om DRs indsamlingsshows siden 1956, hvor det første show rullede over skærmen. Dengang blev der samlet ind til fordel for flygtninge fra Ungarn.
Danmarksindsamlingen kører over et helt kalenderår, så det endelige reultat for 2020 foreligger endnu ikke. Herunder er indsamlingsresultaterne fra 2007, hvor Danmarksindsamlingen blev etableret, til 2019.
Det var alt for denne gang. Har du eller din organisation tips til nyheder og andre historier fra det danske udviklings- og bistandsmiljø, så tøv ikke med at sende dem til os på [email protected]