Bistanden kort: Skal vi have hiv og aids tilbage på udviklingsdagsordenen?

gettyimages-593276570
I 2019 døde der knap 700.000 mennesker af aids-relaterede sygdomme. Skal vi ikke snart få gjort noget ved det, lyder det fra Aids-Fondet.
Foto: Gideon Mendel/Corbis via Getty Images
Laurits Holdt

16. februar 2021

De kirkelige udviklingsorganisationers paraplyorganisation CKU, Center for Kirkelig Udvikling – som tidligere på året skiftede navn fra Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling, DMRU – er blevet indberettet til Rigsrevisonen på grund af økonomiske uregelmæssigheder. Udenrigsministeriet undersøger for tiden sagen nærmere. Ifølge indberetningen er der dog tale om et relativt mindre beløb – 150.000 kroner. Læs mere om det her.

Virker bistand, spurgte en læser for nylig. Tja, noget af det gør i hvert fald. Det er konklusionen i denne uafhængige evaluering af ti års dansk bistand til klimatilpasning. Den viser nemlig, at indsatserne har haft positive effekter. Men alt er ikke rosenrødt. Evalueringen fremhæver to ting, som i samspil har forringet effekten: For det første har vores kurs på klimaområdet svinget en del, og så bemærkes det, at bemandingen og den faglige ekspertise i ministeriet og på ambassaderne er for tynd – et element, som ofte pointeres af folk, der har fulgt dansk udviklingsbistand i længere tid. Læs mere om evalueringen, og se et par små film om klimatilpasning i Kenya.

Det er ikke nok, at alle børn får mulighed for at komme i skole – de skal også lære noget. Den udmelding får næppe mange blandt læserne til at dratte ned ad stolen af overraskelse. Ikke desto mindre er det med at få noget ud af skolen faktisk en udfordring, og derfor er det afgørende, at dansk bistand til undervisning og skolevæsen også inddrager de pædagogiske elementer, skriver Michael Arbirk fra organisationen Arbejdsgruppen for Leg og Læring i et høringssvar til den nye udviklingsstrategi.

Aids-Fondet: Kampen mod aids skal tilbage på udviklingsdagsordenen
Vi fortsætter med mere input til den kommende udviklingsstrategi.

I den forbindelse lægger Aids-fondet også en række tal på bordet, for at illustrere alvoren:

  • 38 millioner mennesker lever med hiv globalt – 20,2 millioner af dem i det sydlige og østlige Afrika.
  • 1.7 millioner mennesker blev smittet med hiv på verdensplan i 2019 – 730.000 af dem i det sydlige og østlige Afrika.
  • Organisationen har fem anbefalinger til den kommende strategi, som skal være klar til sommer:

    1. At bekæmpelse af hiv/aids kommer tilbage øverst på den udviklingspolitiske dagsorden som en væsentlig del af arbejdet med at sikre lige muligheder og seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder
    2. At hiv/aids igen integreres som et tværgående hensyn i danske udviklingsindsatser
    3. At Danmark styrker sit engagement i internationale organisationer som UNAIDS, WHO, Den Globale Fond til Bekæmpelse af aids, tuberkulose og malaria
    4. At Danmark styrker civilsamfundsindsatser der arbejder med at sikre de mest udsatte og marginaliserede grupper adgang til sundhedsydelser
    5. At Danmark udvikler arbejdet med Leaving No One Behind-agendaen.

    Se hele høringssvaret på Twitter.

    En time med input og debat om den nye strategi
    Tirsdag den 23. februar er Globalt Fokus vært for en høring om den nye strategi for udviklingspolitik og humanitære indsatser. Her er civilsamfundsorganisationerne inviteret til at komme med deres input til strategien, og udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (A) er med som oplægsholder – og formentlig også på en lytter.

    Der er sat en time af til høringen, som begynder klokken 16.

    For mange er det vel efterhånden en selvfølge, men alligevel skal det nævnes, at arrangementet foregår online.

    [email protected] – vi svarer på alle henvendelser.

    Folkekirkens Nødhjælp samler ind digitalt – igen
    Folkekirkens Nødhjælp har i år haft tid til at planlægge en digital udgave af den årlige landsindsamling og håber derfor på et noget bedre resultat end i 2020. Her stak coronanedlukningen en kæp i hjulet på indsamlingen, få dage før den skulle løbe af stablen.

    I 2019 blev der samlet godt ni millioner ind, mens det blot blev til omkring fem millioner i 2020.

    Indsamlingen strækker sig over en uge fra 7. til 14. marts.

    Læs mere om indsamlingen her.

    International anerkendelse til dansk uddannelsesiværksætter
    Jimmy Scavenius Lang modtog tirsdag prisen ’Influential Leaders Award’, som tildeles mennesker, der bruger deres uddannelser og kompetencer til at skabe positiv forandring. Prisen uddeles af verdens største alliance af business-uddannelser, AACSB. I Danmark er blandt andet Copenhagen Business School, CBS, medlem.

    hans organisation Kwera.

    Når Kweras studerende har afsluttet deres uddannelse og fået et job, forpligter de sig til at bidrage til finansieringen af fremtidige studerende. På den måde skal Kweras model i løbet af nogle år blive selvfinansierende.

    ”Ligesom uddannelse er grundstenen for det samfund, vi har bygget i Danmark, er uddannelse helt centralt, hvis vi skal nå i mål med at skabe en bæredygtig udvikling i verden og nå FN’s Verdensmål i 2030. Der er brug for lokale ingeniører, sygeplejersker, lærere osv., så lande med lav indkomst kan blive en del af løsningen. For hvert ungt individ vi er med til at give en videregående uddannelse, kommer vi et skridt tættere på at løse de globale udfordringer verden står overfor,” siger Jimmy Scavenius Lang.

    [email protected]