Bestået – men med plads til forbedringer

alp_kvinder_ser_vejrudsigt_paa_mobil
Stella Muthoni tjekker mobilen, før hun planter.
Foto: Bo Illum Jørgensen
Kirsten Larsen

11. februar 2021

Dansk bistand til klimatilpasning har gjort en forskel. Det konkluderer en ny afhængig evaluering af Danmarks støtte til klimatilpasning i perioden 2008-2018 med fokus på Bangladesh, Burkina Faso, Etiopien og Kenya, samt på Danmarks multilaterale støtte til klimatilpasning.

Evalueringen fremhæver især, at den danske støtte helt konkret har bidraget til at gøre sårbare grupper mere modstandsdygtige over for klimaforandringer, som rammer netop dem særligt hårdt, og at den har medvirket til, at klimatilpasning er kommet højere op på den politiske dagsorden, både i adskillige udviklingslande og globalt.

Ømme punkter
Men evalueringen sætter også fingeren på et par ømme punkter: Den danske kurs på klimaområdet i perioden har svinget for meget, og det har svækket det strategiske fokus i den danske klimaindsats og særligt den del, der er rettet imod klimatilpasning. Et andet ømt punkt er den begrænsede bemanding og faglige ekspertise på klimaområdet i Udenrigsministeriet og på de danske ambassader. Kombinationen af de to ting har nemlig forringet effekten af den danske støtte. Evalueringen efterlyser derfor en klarere politisk prioritering af og flere ressourcer til klimaområdet.

Oprustning af klimaindsatsen på vej
I sit svar til evalueringen lyder det fra Udenrigsministeriet, at Danmark er i fuld gang med at udarbejde en ny strategi for det danske udviklingssamarbejde og med at opruste sin globale klimaindsats. Som et led i den proces har Udenrigsministeriet per 1. januar i år samlet sine aktiviteter inden for klima og det grønne område i et nyt kontor, Grøn Diplomati og Klima (GDK), der netop blandt sine hovedopgaver har at styrke den danske indsats for klimatilpasning på de områder, evalueringen anbefaler.

Fire-dobbelt effekt af mangrove-projekt i Asien
Evalueringen har nærstuderet adskillige dansk-støttede projekter. Et af dem, ’Mangrover for fremtiden’, havde til formål at bringe økosystemet i kystområder i Sydøstasien tilbage i sund tilstand oven på tsunamien i 2004, og det skete blandt andet ved at genplante kystområderne med mangrover. Men projektet støttede samtidig en række andre ting som nye indkomst- og erhvervsmuligheder for den lokale befolkning. Faktisk havde projektet en fire-dobbelt effekt: Det bidrog til at bevare et økosystem med dets naturressourcer og biodiversitet, det reducerede fattigdom, det øgede modstandsdygtigheden over for klimaforandringer, og det begrænsede udledningen af drivhusgasser ved at genplante mangrove.

Fakta fremmer forandring
Et andet dansk-støttet program, Adaptation Learning Programme (ALP), blev gennemført af CARE i fire afrikanske lande, blandt andet Kenya. Det får også ros af evalueringsholdet af flere grunde: Det viser nemlig, at det kan lade sig gøre at involvere de lokalsamfund, der rammes af klimaforandringerne, i aktiviteter, der kan afbøde effekten af et ændret klima. Det skete blandt andet ved at udvikle mere detaljerede, lokale vejrudsigter, der er en stor forbedring for landmænd og har ført til øgede høstudbytter og større fødevaresikkerhed. Det er ifølge evalueringen et af flere eksempler på, at adgang til bedre information og fakta kan være med til at fremme forandring.

Mød evalueringsholdet
Evalueringen er foretaget af det danske konsulentfirma PEMconsult i samarbejde med det britiske Overseas Development Institute (ODI), og på et webinar den 23. februar vil team-leader Eric Buhl-Nielsen og konsulent Kris B. Prasada Rao fra PEMconsult fremlægge deres rapport. Hvordan den vil blive brugt, vil chefen for Udenrigsministeriets nye kontor for Grøn Diplomati og Klima (GDK), Signe Winding Albjerg, fortælle om. Endelig vil Rolf Hernø, der i mange år har arbejdet med klima for CARE Danmark, fortælle om civilsamfundets arbejde med at sikre, at klimatilpasning når de mest udsatte.

Webinaret er arrangeret af Udenrigsministeriets Kontor for Evaluering, Læring og Kvalitet (ELK) og IDA Global Udvikling.

Film om klimatilpasning
I forbindelse med evalueringen har et filmhold været i Kenya for at producere en række korte film om dansk-støttet klimatilpasning.

Stella Muthoni tjekker mobilen, før hun planter
Med forbedrede vejrudsigter kan bønder bedre håndtere klimaforandringerne. Det viser erfaringer fra et Danida-støttet CARE-program i fire afrikanske lande.

Fra hyrde til murer
En faglig uddannelse giver pastoralister et alternativ til deres traditionelle levevej, der er truet af klimaforandringerne.