Lige nu er himlen mere blå og luften renere i verdens storbyer, end den har været i adskillige årtier. De klimaskadelige udledninger er ligeledes faldet markant.
Men det er ikke som resultat af en målrettet indsats mod klimaforandringer. Og det kan sagtens være, at coronavirus bremser den globale klimaindsats på den lange bane.
Nationer har lige nu travlt med at bekæmpe pandemien, og kun ganske få lande har sendt nye klimaplaner til FN, selvom der er en frist for dette i år.
På den anden side mener flere medlemslande, at en genåbning af samfundene og økonomierne er en god mulighed for at få den grønne aftale i spil.
“Den Grønne Aftale giver os en køreplan for at foretage de rette valg i reaktionen på den økonomiske krise, mens den kan omstille Europa til en bæredygtig og klimaneutral økonomi,” lyder det endvidere fra ministrene, herunder Dan Jørgensen (S), klimaminister i Mette Frederiksens regering.
Kun en håndfuld lande har opdateret klimaplaner
2020 bliver af mange betragtet som et nøgleår for den internationale klimaindsats. Udfordringen med klimaændringer blev ikke løst med vedtagelsen af Paris-aftalen. Dertil er de indsendte handlingsplaner fra landene samlet set alt for slappe.
Derfor er der et krav om, at nationerne sender en opdateret klimaplan i 2020. Indtil videre er der kun en håndfuld lande, der har gjort det.
Du kan læse om deres opdaterede klimaplaner her
Senest har Chile og Japan fulgt trop. Japans bidrag er imidlertid identisk med det allerede indsendte løfte, mens Chile lover at toppe med klimaudledninger i 2025.
En svale eller to gør dog ingen sommer, og ifølge EU’s Green Deal kommer bidraget fra den store union først i september. Og det er altså, hvis den grønne aftale overlever coronakrisen.
har luftet samme holdning.
Konsekvensen af en udskydelse kunne blive, at EU ikke kan møde op med en stærkere klimaplan ved FN’s kommende topmøde.
EU-kommissionen ønsker at hæve EU’s reduktionsmål til 50-55 procent i forhold til de nuværende 40 procent. Det kræver dog, at man kan få alle de 27 medlemslande med, og det kan tage tid.
med at indsende nye klimaløfter til FN indtil efter resultatet af det amerikanske præsidentvalg. Vinder Donald Trump en anden periode, er USA officielt ude af Paris-aftalen. Den proces er allerede sat i gang.
Demokraternes kandidat, Joe Biden, har derimod lovet en omfattende klimaindsats fra stormagten, hvis han bliver landets præsident. Og amerikanerne kan måske med udskydelsen i så fald nå at byde ind med noget til COP26.
Post-corona verden
Lige nu er der imidlertid fuldt fokus fra alle verdens hovedstæder på at tæmme coronavirus. Men der kommer en tid, hvor pandemien er ovre. EU-landene har været dybt uenige om, hvordan økonomien skal kickstartes, efter at den har været lagt i lænker.
i en erklæring fra slutningen af marts.
Spørgsmålet er, hvor hårdt den nuværende krise rammer EU og de multilaterale institutioner. Den anerkendte professor Richard Haass mener, at situationen med coronavirusset peger på et svækket samarbejde internationalt.
en kommentar i magasinet Foreign Affairs.
.