At drab på og forfølgelse af fagforeningsaktive og lokalsamfund i Colombia kan forbindes med opvarmning af danske hjem, blev sidste år afsløret af DR.
De to kraftværker Nordjyllandsværket og Fynsværket fyrer nemlig med kul udvundet og leveret af mineselskabet Drummond, der er søbet ind i historier om brud på menneskerettighederne samt finansiering og samarbejde med paramilitære dødspatruljer i den colombianske provins Cesar.
Under afsløringen af disse forhold i oktober 2016, blev ansvaret tørret af på Vattenfall af de danske værker, der mener ikke at være blevet oplyst om de reelle forhold:
Det helt store spørgsmål nu, er så hvad der aktivt bliver gjort for at undgå at have blod i radiatoren.
Tvetydige svar fra Vattenfall
I april sidste år udtalte Vattenfall at de ikke havde tænkt sig at tage afstand fra Drummond og droppe samarbejdet helt. Men i stedet forsøge at påvirke selskabet i en positiv retning gennem deres rolle som indkøber.
Allerede i maj modererede Vattenfall den udmelding, og meddelte at de ikke længere vil købe kul direkte fra selskaber der opererer i området, men ikke at de ikke vil købe kul fra området.
Under DRs dækning af kulimporten kom det også frem, at Vattenfall ikke importerer direkte fra Drummond, men gennem et skuffeselskab registreret på Cayman islands, kaldet Interocean Enterprises. På denne måde er Vattenfall i stand til at frasige sig ansvar, da de ikke direkte samarbejder med Drummond, men stadig sælger kul udvundet i Drummonds miner til de danske værker.
Hvad der kan undre, er Vattenfalls manglende vilje til at tage direkte afstand fra Drummond og droppe samarbejdet helt.
Da det danske energiselskab DONG sidste år var involveret i en lignende situation grundet samarbejdet med det schweizisk baserede mineselskab Glencore, der ligesom Drummond har været under stor kritik for konsekvenserne af deres minedrift, blev resultatet en klar afstandstagen og brud af samarbejde med den kritiserede samarbejdspartner, indtil en handlingsplan der bl.a. Indeholdte genoprettelser for lokalsamfundet, var blevet vedtaget.
Vattenfals kunder må lægge pres
Vil de danske kommuner afstemme deres indkøbspolitik med internationale menneskerettighedsstandarder, skal der handling til, hvis de oprigtigt mener at ville sikre sig at kullet i de danske værker ikke er årsag til forfølgelse og mord.
Det samme kunne siges om den danske regering, herunder energiministeriet. Når Vattenfall i dag holder årsmøde er den svenske stat den primære aktionær, der skal aflægges rapport til. Der er altså mulighed for at lægge diplomatisk pres for at opnå en kulimport der møder de standarder de danske værker påstår at have.
Alt i alt kan det konstateres at hvis al den afstandtagen der blev udtalt i oktober sidste år ikke skal klinge hult, må der vises handling fra de danske parter involveret i import af kul gennem Vattenfall.