Bolivia gør klar til alternativt klimatopmøde

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Om halvanden uge slår Bolivia dørene op for et alternativt klimatopmøde med fokus på oprindelige folk med deltagere fra regeringer og folkelige bevægelser fra hele verden

Af: Lise Josefsen Hermann, Kommunikationsrådgiver, IBIS Sydamerika 9. april 2010

LA PAZ, 9.April 2010: Pacha Mama – moder jord er syg, og der skal findes en kur så hurtigt som muligt. I Bolivia gøres forsøget: 19. april begynder et internationalt klimatopmøde i den bolivianske by Cochabamba, et alternativt topmøde til COP15 i København og det kommende COP16 i Mexico.

Mødet afholdes på initiativ fra Bolivias præsident, Evo Morales, der ved flere lejligheder har udtalt, at der ved de traditionelle topmøder mangler respekt for moder jord og verdens oprindelige folk. Derfor er der særligt fokus på oprindelige folk ved dette topmøde.

For IBIS er klimaforandringer et emne af høj priorietet, især fordi de mennesker, der lider under konsekvenserne af klimaforandringerne er oprindelige folk. I Bolivia arbejder IBIS med klimaforandringer blandt andet ved at støtte den anerkendte bolivianske folkelige organisation CIPCA. CIPCA arbejder med at kortlægge klimaforandringer og konsekvenser deraf i Bolivia.

Desuden arbejder den folkelige organisation i høj grad med at finde løsninger på klimaforandringernes konsekvenser, for eksempel ved at finde alternative landbrugsformer i områder, hvor der er problemer med tørke eller oversvømmelse.

CIPCA har også taget initiativ til at oprette en platform af folkelige bevægelser i Bolivia, som arbejder med klimaforandringer. Idèen er at skabe en alternativ stemme til den bolivianske regerings politik på området. Gennem CIPCA yder IBIS desuden økonomisk støtte til at de oprindelige folks organisationer i Bolvia har mulighed for at deltage i det alternative klimatopmøde.

Der er indtil videre 7.500 tilmeldte til klimatopmødet, hvoraf omkring 800 er forskellige landes regeringsrepræsentanter. Der er tilmeldte fra 107 lande verden over.

Fra Danmark er der blandt andet repræsentanter fra IBIS, 3F, Enhedslisten og en gruppe elever fra Krogerup Højskole.Topmødet vil være organiseret omkring 17 forskellige temaer, som blandt andet tæller emner som klimaflygtninge, oprindelige folk, moder jords rettigheder og harmoni med naturen.