Bolivia: Præsidentstøtter svigter ham

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Bolivias hær har bragt kampvogne i stilling omkring præsidentpaladset i La Paz, samtidig med at presset for præsident Gonzalo Sanchez de Lozadas afgang stiger efter næsten 5 ugers voldsomme og blodige demonstrationer.

Hovedstadens gader lå øde hen mandag, rapporterer BBC Online, eftersom alle offentlige transportmidler var strejkeramt, mens demonstranter meldtes at have opsat vejspærringer i 4 andre byer, blandt dem Cochabamba og Sucre.

Vreden skyldes planerne om at eksportere Bolivias p.t. største naturrigdom, enorme forekomster af naturgas, til USA, og mandag tiltrådte præsidenten tilbagetoget, da han indtil videre opgav eksportplanerne og erklærede, at hans regering vil rådføre sig med oppositionen før en endelig beslutning træffes. Planerne er foreløbigt suspenderet til 31. december.

Flere af præsidentens nærmeste allierede er begyndt at forlade ham eller lægge afstand til ham. Vicepræsident Carlos Mesa har trukket sin støtte til præsidentens politiske linje tilbage og Ministeren for Økonomisk Udvikling, Jorge Torres Oblea, indgav sin afskedsbegæring. Oblea sagde, at “de dramatiske episoder, der har bragt sorg til så mange bolivianske familier, har blotlagt de uløselige forskelle mellem vore visioner for dette land”.

Han hentydede til hærens barske fremfærd mod demonstranterne, der alene mandag rapporteres at have kostet endnu 10 dødssofre. Uofficielle opgørelser sætter det samlede antal døde til 63, siden protestbølgen begyndte at rulle.

BBC Online rapporterer, at gaseksporten kun er en af mange punkter på demonstranternes dagsorden. Fattige bønder ønsker en jordreform, de ældre vil have højere pensioner, arbejderne højere løn og kvinderne bedre børnesundhedspleje.

Præsident Sanchez´ tilbud om samtaler med oppositionen blev omgående afvist af indianerlederen Felipe Quispe, og lederen af den politiske opposition, Evo Morales – der gerne selv vil være præsident.

Morales tabte knebent til Sanchez ved præsidentvalget sidste år, og USA understregede i weekenden, at det ikke vil støtte en ikke-folkevalgt regering i Bolivia. Amerikanerne støtter indtil videre centrum-højre-politikeren Sanchez de Lozada, hvis 5-årige embedsperiode først udløber i 2007.

Så længe sidder han næppe. Mandag var La Paz en by hærget af fødevare- og brændstofmangel på grund af vejspærringer og strejker, og alle flyvninger ud og ind af byens internationale lufthavn var aflyst.

Bolivia er Sydamerikas fattigste land og samtidig det ene af Danidas kun 2 latinamerikanske programsamarbejdslande, det andet er Nicaragua i Mellemamerika. Bolivia modtog sidste år 239 mio. kr. i dansk bilateral bistand og de fleste dansk-støttede udviklingsprogrammer i det barske Andesland fungerer tilfredsstillende – hvad udenrigsminister Per Stig Møller (K) kunne forsikre sig om ved selvsyn under et besøg i landet i september.