Den anti-menneskerettighedsretorik, som har præget hele Jair Bolsonaros politiske karriere, er ved at blive omsat fra ord til konkrete tiltag, der truer og krænker menneskerettighederne for alle indbyggere i Brasilien.
Det advarer Amnesty International om i en ny rapport knap fem måneder efter, at Jair Bolsonaro blev indsat som ny præsident i Brasilien.
”I oktober 2018, lige efter valgprocessen var overstået, advarede vi om, at Bolsonaros holdninger udgjorde en reel risiko for menneskerettighederne i landet. Vi har fulgt hans regering tæt, og desværre begynder vi at se, at vores bekymringer var berettigede: Bolsonaro-regeringen har vedtaget love, der truer retten til liv, sundhed, frihed, jord og territorium for brasilianere, der, uanset om de bor i byområder eller landdistrikter, simpelthen ønsker at leve deres liv med værdighed og uden frygt. Det drejer sig om love, som kan påvirke millioner af mennesker, og som vi ser det, udelukker et retfærdigt land ikke sine borgere. Et retfærdigt Brasilien er et Brasilien for alle,” siger Jurema Werneck, der er direktør for Amnesty International i Brasilien, i en pressemeddelelse.
Blandt de tiltag, der vækker bekymring hos menneskerettighedsorganisationen, er:
- en lempelse af våbenloven, hvilket ventes at føre til en stigning i den i forvejen høje drabsrate,
- en ny narkopolitik, der øger straffene og krænker retten til sundhedsydelser,
- forringelse af oprindelige folks rettigheder,
- forsøg på at blande sig i civilsamfundsgruppers arbejde,
- angreb på uafhængigheden i det panamerikanske menneskerettighedssystem,
- en ”kriminalitetspakke”, der blandt andet giver politiet udvidede kriterier for at hævde, at brug af skydevåben skete i ”selvforsvar”,
- tiltag der begrænser enkeltpersoners ret til retfærdighed og erstatning for forbrydelser begået af staten under det tidligere militærstyre,
- brug af en menneskerettighedsfjendsk retorik – også fra præsidenten selv – der kan føre til, at menneskeretskrænkelser bliver legitimeret.
”Nogle af de love, der er vedtaget eller foreslået af denne regering i løbet af de seneste fem måneder, skaber mange bekymringer,” siger Jurema Werneck.
Indskrænker ngo’ers handlerum
Tilbage i 2017 udgav Amnesty International en rapport der viser, at Brasilien er et af de farligste lande i Sydamerika for menneskerettighedsforkæmpere. Siden har en anden organisation, Global Witness, påvist, at Brasilien er det mest risikable land at arbejde i for menneskerettighedsforkæmpere, hvis arbejdet drejer sig om landrettigheder eller miljø.
”Præsident Jair Bolsonaro må omgående tage skridt i retning af at vende denne situation, følge de internationale aftaler, som Brasilien er tiltrådt, garantere handlefrihed for mennesker og organisationer, der arbejder for at skabe et bedre samfund, og droppe sin anti-menneskerettighedsretorik, der legitimerer overgreb mod visse grupper,” siger Jurema Werneck.
Erika Guevara-Rosas, der er Amnesty Internationals direktør for Nord- og Sydamerika, ser en fare for, at civilsamfundsgrupper over hele verden er ved at få indskrænket deres handlerum. Mange nye love, der vedtages i både Brasilien og andre steder, forsøger at kontrollere eller hindre ngo’ernes arbejde med at påpege og dokumentere fejl, forbrydelser og menneskeretslige krænkelser begået af staten.
”Vi er bekymret for, at de skridt, den nuværende brasilianske regering har taget i retning af at overvåge ngo’er, er skridt i den selvsamme retning,” siger hun.
“På det seneste har vi set politiske ledere i mange lande føre valgkamp med en åbenlys menneskerettighedsfjendsk dagsorden og retorik. I Brasilien er denne retorik ved at blive omsat til konkrete handlinger”
– Erika Guevara-Rosas, Amnesty International