Fire gange indenfor de seneste to uger er poliovaccine-teams blevet bombet i Pakistan. Det skyldes militante gruppers frygt for, at vaccinerne er et vestligt forsøg på at sterilisere muslimer. Det rapporterer Folkekirkens Nødhjælp.
07.10.2013 (Folkekirkens Nødhjælp) – “En bombe eksploderede mandag ved et hospital i Peshawar i Pakistan. Det skete lige ved det sted, hvor en anti-polio kampagne fandt sted. To mennesker døde, mens mindst 12 mennesker blev såret, ifølge BBC World Service’s hjemmeside.
Pakistan er et af de tre lande i verden, hvor polio stadig ikke er udryddet. Regeringens vaccinationskampagner møder en voldsom modstand mod sit vaccinationsprogram hos de militante grupper. Det er langt fra første gang, at der har været dødelige angreb mod sundhedsarbejdere, og vaccinations-teams er flere gange blevet drevet bort fra visse områder. I de seneste to uger er fire bomber gået af og har dræbt 150 mennesker. Man anslår, at flere hundrede tusind børn på denne måde ikke har fået den nødvendige poliovaccine.
Kelli Siddiqui fra Folkekirkens Nødhjælps partner CWS bekræfter dette. Men hun understreger, at det langt fra er en ny situation. Men hun medgiver, at da CIA etablerede en falsk hepatitis-kampagne for i ly af denne at lokalisere Osama bin Laden, undergravede det yderligere tilliden til vaccinationskampagner. Mistilliden er dog dybere indgroet, mener hun.
”Vi har arbejdet med sundhed og vaccinationer i over 30 år i Manzera i det nordlige Pakistan og kender godt mistroen hos stammefolkene. Mange har fejlagtigt den opfattelse, at vaccinationen er et led i en skjult plan for at gøre muslimer sterile. Det kendes også fra andre lande. Det kræver meget arbejde at forklare folk meningen med sundhedskampagnen, og derfor allierer vi os altid med lokale frivillige,” siger Kelli Siddiqui.
Bomben mandag morgen har dog ikke fået CWS til at ændre sin sikkerhedsprocedure. Eftersom den er en del af normalbilledet i landet, giver det kun anledning til at overholde alle de kendte sikkerhedsforanstaltninger.
”Sikkerhed er altid en prioritet for os. Det gælder især for mange af de unge sundhedsarbejdere og frivillige, som arbejder ude blandt folk i landsbyerne i de fjerntliggende stammeområder. Det er dem, der bliver ramt, når en bombe som den i dag går af,” siger Kelli Siddiqui”.