Brasilien slår Danmark i kamp om værtskab for global vandkonference

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Danmark havde håbet at holde verdens største vandkonference World Water Forum i 2018, men blev slået i opløbet af Brasilien. Konferencen afvikles hvert tredje år og handler om udfordringer med at skaffe rent drikkevand til verdens stigende befolkning.

Danmark havde også lagt billet ind på konferencen for at sætte fokus på den globale vandmangel og fremme eksport af grønne løsninger.

Det er netop afgjort, at Brasilien får værtskabet for World Water Forum i 2018, skriver miljøministeriet i en pressemeddelelse onsdag.

Den danske regering havde i samarbejde med virksomheder, vidensinstitutioner, regioner og Københavns Kommune også ansøgt om værtsskabet til konferencen, der er verdens største på vandområdet.

Var ellers led i regeringens strategi

World Water Forum har været et led i SR-regeringens strategi for at fremme en mere vandeffektiv dagsorden bl.a. gennem brug af danske kompetencer og dansk eksport på området.

Et arbejde, der fortsætter med en række initiativer. Vandsektorloven er lige nu sat under lup for at få afdækket, om ændringer i loven kan forbedre mulighederne for eksport.

Der er også bevilget 5,5 millioner kr. til et nyt vandtestcenter, som skal understøtte eksporten af dansk vandteknologi. Samtidigt er der sat gang i en omfattende indsats for at markedsføre danske vandkompetencer over for det udenlandske marked.

World Water Forum bliver holdt hvert tredje år, og har senest været henlagt til Marseille i Frankrig. I 2015 har Sydkorea værtsskabet.

Tre socialdemokrater ærgrer sig

“Med den stigende ressourceknaphed i verden bliver det stadig mere attraktivt at udvikle og anvende grønne løsninger”, siger erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) og uddyber:

“Danske virksomheder står allerede nu stærkt på det grønne område og fra dansk side vil vi fortsat arbejde for, at virksomhederne får del i det voksende globale marked, således at vi kan styrke vores konkurrenceevne og skabe arbejdsplader”.

Partifællen udviklings- og handelsminister Mogens Jensen supplerer:

“Fra dansk side vil vi ufortrødent fortsætte vores vigtige internationale engagement på vandområdet. Det gælder i forhold til arbejdet i FN-regi med at udvikle nye globale mål for bæredygtighed og i forhold til vores øvrige samarbejde med udviklingslandene om at finde løsninger på den stigende knaphed på vand og øvrige naturressourcer”.

“Danmark kan yde et vigtigt bidrag med sine stærke kompetencer og teknologi på vandområdet”.

Endnu en socialdemokrat er på banen i form af miljøminister Kirsten Brosbøl:

“Vi vandt desværre ikke slaget om at World Water Forum, men vi har heller ikke tabt. Vi har derimod manifesteret Danmark som en absolut sværvægter i den globale vandliga”.

“Flere ministerier, virksomheder, kommuner og organisationer har sammen profileret Danmark som et løsningers land, når det handler om verdens globale vandudfordringer”.

“Jeg er sikker på, at det har været til gavn for Danmarks grønne profil og danske virksomheders eksportmuligheder. Det momentum kan og skal vi i den grad bygge videre på nu”.