Knap en million oprindelige folk lever i Brasilien. Nu får de deres egen minister. Det ligger fast efter Brasiliens nye præsident, Luiz Inácio ’Lula’ da Silva, blev indsat nytårsdag ved en ceremoni i hovedstaden Brasilia.
Der har været store forhåbninger om nye tider for oprindelige folk og regnskov i Brasilien efter fire år med Jair Bolsonaro, som Lula slog snævert ved præsidentvalget i november. Og det ser indtil videre ud til, at den erfarne politiker vil sætte en grønnere kurs for det gigantiske land i Sydamerika.
Læs også: Præsidentvalget kan få enorme konsekvenser for Brasiliens oprindelige folk
”Verden forventer, at Brasilien igen bliver en leder i at håndtere klimakrisen og et eksempel på et socialt og miljømæssigt ansvarligt land,” sagde præsidenten ved ceremonien den 1. januar.
Som noget af det første har Lula underskrevet en række dekreter, der skal gavne naturen i Brasilien. Han har blandt andet genåbnet regnskovsfonden, som støttes af Norge og Tyskland, men blev lukket under Bolsonaro, skriver Climate Home. Det betyder, at der igen kan strømme millioner af kroner ind til støtte af naturbevarelse i Amazonas.
Ny minister er “anerkendt, karismatisk og stærk leder“
Og så har Lula naturligvis udpeget en ny regering, der også peger i en grøn retning for Brasilien. Mest opsigtsvækkende har Lula for første gang i Brasiliens historie udpeget en minister og etableret et ministerium for oprindelige folk, siger Misha Wolsgaard-Iversen, som er sekretariatsleder i International Børnesolidaritet og har arbejdet med Latinamerika i årrække for Oxfam Ibis.
Det bliver Sonia Guajajara, der skal varetage de oprindelige folks interesser i Lulas regering.
Hun er leder af organisationen APIB, der er en paraplyorganisation for en række sammenslutninger for oprindelige folk i Brasilien. Sidste år kom hun med på magasinet Time’s prestigefyldte liste over de 100 mest indflydelsesrige personer.
“Hun er en meget anerkendt, karismatisk og stærk leder for oprindelige folk i Brasilien, og en samlende kraft for de mange forskellige oprindelige folk,” fortæller Misha Wolsgaard-Iversen i en kommentar på mail.
Udpegningen af Sonia Guajajara sender et stærkt signal om anerkendelse af oprindelige folks rettigheder både i Brasilien og i resten af verden, påpeger Misha Wolsgaard-Iversen.
“Der er ikke tvivl om Sonia Guajajara’s umiddelbare politiske prioritet: Processen med af afmærke oprindelige folks landområder og beskytte dem fra invasion skal tilbage på sporet og accelereres, efter store forringelser og menneskerettighedskrænkelser under den forrige præsident Bolsonaro,” forklarer hun.
Aktivist bliver miljøminister
En anden prominent figur i Lulas nye regering er Marina Silva. Hun er udpeget som miljøminister, og det er ikke første gang, hun indtager den rolle under Lula. Hun var nemlig også miljøminister i Lulas tidligere regering fra 2003. Hun trådte imidlertid tilbage i 2008 med den begrundelse, at der var modstand mod hendes politik i regeringen.
Marina Silva er kendt som miljøaktivist, og har vundet flere miljøpriser. I 2010 stillede hun op til præsidentvalget i Brasilien, hvor hun fik næsten 20 procent af stemmerne. Nu skal hun igen sammen med Lula forsøge at få bugt med skovhugsten i det naturrige land. Og det er lykkedes for dem før.
Tal fra University of Maryland, der overvåger afskovning globalt med data fra satellitter, viser at afskovningen i Brasilien faldt fra omkring 2006 og lå på et forholdsvist lavt niveau indtil 2016. I de seneste år har Bolsonaro slækket på beskyttelsen af regnskoven og oprindelige folk, og afskovningen er taget til.
Tiden vil vise, om det vil lykkes for Lula og hans historiske, nyudnævnte regering at vende den udvikling atter en gang.