Storbritannien vil ensidigt slå en streg over den gæld, som landet har til gode i Verdensbanken fra de fattige lande, meddelte den britiske finansminister, Gordon Brown, i weekenden, skriver Ekstra Bladet Online mandag.
Beslutningen har til formål at sætte de øvrige rige industrilande i G7-samarbejdet under pres for også at eftergive de fattige landes gæld.
Den usædvanlige gestus kom søndag, da Brown talte til omkring 400 gældsaktivister i Brighton i forbindelse med det britiske arbejderpartis årlige kongres. – Selv om der ikke er nogen international aftale om en 100 procents multilateral gældslettelse, så vil Storbritannien gøre mere, sagde Brown.
Storbritannien står for næsten 10 procent af den totale gæld, som Verdensbanken og udviklingsbanker har til gode hos u-landene.
G7-landene – og efter indbydelse også Kina – mødes på sidelinjen til årsmødet i Den internationale Valutafond, IMF, og Verdensbanken, som finder sted i denne uge i Washington DC. G7-møderne bruges ofte til at drøfte store verdensøkonomiske spørgsmål.
USA ventes at slå et større slag for gældslettelse til Irak. Mange andre lande er imod, da Irak efter deres mening er for rigt til at være en kvalificeret kandidat. De frygter, at gældslettelse til Irak vil ske på bekostning af mere trængende og meget fattige lande i Den 3. Verden.
G7-landene tæller p.t. USA, Storbritannien, Canada, Frankrig, Tyskland, Italien og Japan. Størrelsen af den kinesiske økonomi har imidlertid allerede overhalet Canadas, og det kinesiske vækstlokomotiv ser ikke ud til at standse foreløbig.