Som led i en generel amnesti, har Burmas militærregime frigivet mellem 100 og 200 af landets politiske fanger, skriver flere nyhedsmedier.
Blandt de frigivne er blandt andet Shin Gambira, der i 2007 var leder af en munkeorganisation, som demonstrerede mod Burmas regering, skriver Politiken.
Burmesisk stats-TV havde på forhånd oplyst, at 6.359 fanger ville blive løsladt. Det forlyder, at mellem 200-300 af disse er politiske fanger, men tallet er ikke bekræftet.
Burma menes at holde cirka 2000 politiske fanger tilbage i landets fængsler, og den bebudede amnesti var ventet med spænding, fordi det internationale samfund i årevis højlydt har kritiseret det høje antal politiske fanger i Burma.
Færre end forventet løsladt
Blandt de mere prominente fanger var – foruden Shin Gambira – komikeren og dissidenten Zarganar. Han blev fængslet i 2008, efter at han offentligt havde kritiseret regeringens håndtering af katastrofen efter tyfonen Nargis, hvor mere end 140.000 mennesker omkom.
Efter løsladelsen sagde Zarnagar ifølge BBC World, at det ikke var nogen lykkelig dag for ham, fordi så mange af hans venner stadig var fængslet. Han tilføjede:
– Jeg ved, at hvis jeg siger noget forkert, risikerer jeg at ryge i fængsel igen.
USA: “lovende signaler”
Oppositionslederen Aung San Suu Kyi hilste amnestien velkommen og sagde ifølge Reuters, at hun var meget taknemmelig for løsladelsen af de politiske fanger.
USAs udenrigsminister Hilary Clinton roste også Burmas regering for løsladelsen og kaldte de seneste tiltag fra regeringens side for “lovende signaler”.
Amnesty international udtrykte imidlertid skuffelse. Organisationen havde håbet at langt flere var blevet løsladt end tilfældet var, skriver BBC World.
Ifølge nyhedsbureauerne var flertallet af løsladte almindeligt kriminelle og blandt de politiske fanger var gennemsnitsalderen høj. Iagttagere noterede endvidere, at ingen af lederne af den folkelige opstand i 1988 var blandt de løsladte.