FN’s organisation for menneskerettigheder er blevet smidt ud af det centralafrikanske land Burundi. Det meddelte organisationens chef Michelle Bachelet tirsdag.
Kontoret i Burundi blev lukket 28. februar efter krav fra regeringen.
Det blev etableret i 1995 og har bl.a. hjulpet med at integrere menneskerettigheder i landets love og den fredsaftale, der blev underskrevet efter borgerkrigen fra 1993 til 2005.
Det har dog ikke forhindret landets præsident Pierre Nkurunziza og hans styre i at begå stribevis af brud på menneskerettighederne i løbet af den snart fire år lange krise i landet. En krise, der begyndte da præsidenten i april 2015 meddelte, at han ville stille op til en tredje valgperiode på trods af, at grundloven siger, at en præsident højst kan sidde i to perioder.
1.200 mennesker er blevet dræbt og flere end 400.000 er flygtet fra deres hjem på grund af urolighederne.
I 2017 indledte den internationale straffedomstol en efterforskning af volden og overgrebene i landet for at finde ud af om der er grundlag for at rejse anklager om forbrydelser mod menneskeheden.
I maj 2018 gennemførte regeringen en folkeafstemning om at ændre loven så præsidenten kunne fortsætte og her blev det officielle resultat et stort ja. Ifølge landets opposition. blev der begået omfattende svindel ved afstemningen.
Skridt frem – og tilbage
Ifølge Bachelet har kontoret været med til at få etableret en menneskerettighedskommission og en sandheds- og forsoningskommission i landet. Desuden har den hjulpet med til at civilsamfundet kunne vokse.
”Desværre er mange af disse landvindinger for menneskerettighederne blevet alvorligt udfordret siden 2015,” lyder det fra hende.
Pierre Nkurunzizas regering og FN’s menneskerettighedskontor har længe haft et belastet forhold. Regeringen afbrød samarbejdet i 2016 efter en FN-rapport beskyldte præsidenten for at benytte terrormetoder mod sine kritikere og anbefalede, at det burde overvejes at skride militært ind for at stoppe overgrebene mod befolkningen.
Det gjorde det sværere for FN’s medarbejdere at indsamle oplysninger om menneskerettighedssituationen i landet.
I december 2018 bad regeringen så FN om at lukke kontoret, fordi landet i regeringens øjne havde gennemført så mange og så vidtrækkende forbedringer af menneskerettighederne i landet at kontoret havde udspillet sin rolle.