Center for Afrikastudier skifter leder

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Center for Afrikastudier (CAS) i København har benyttet efterårsferien til et chefskifte. Niels Kastfelt, der har været leder siden 2006, har ønsket at træde tilbage og fortsætte som lektor, og adjunkt Stig Jensen tager over som ny leder.

Under Niels Kastfelts ledelse har CAS ekspanderet voldsomt. Særligt har tilgangen af kandidatstuderende været i meget kraftig vækst, de seneste 2 år med en tilvækst på mere end 30 procent pr. år.

Niels Kastfelt vælger at træde tilbage som leder fordi han ønsker mere tid til at forske. Han forlader dog ikke Center for Afrikastudier. Også i årene fremover vil han være en ressource for centeret, idet han fortsætter som underviser, vejleder og faglige ansvarlig for biblioteket m.v.

Stig Jensen er foreløbig konstitueret som leder i et år. Han har været tilknyttet Center for Afrikastudier siden 2002 og bl.a. været en bærende kraft i arbejdet med at udvikle det faglige indhold i kandidatuddannelsen, der startede i 2006. Han har desuden varetaget undervisningen i flere af grundfagene.

Stig Jensen er uddannet scient.pol. fra Københavns Universitet, institut for Statskundskab. Han har tidligere været ansat på Center for Udviklingsforskning og Dansk Institut for Internationale Studier. Har en Ph.D. fra Institut for Miljø, Samfund og Rumlig Forandring, RUC.

Kendetegnende for Stig Jensens forskning er en interdisciplinær tilgang, hvor der i Ph.D.-afhandling trækkes på såvel natur- som samfundsvidenskabelige teorier. Stig Jensens forskning spænder vidt, hvor fokus indledningsvis var på lokale, nationale og internationale aktører i kampen om biodiversiteten.

Netop interesse for internationale miljø- og udviklingsproblemstillinger står stadig central i forskningen. Senere er Stig Jensens forskning gået i retning af udviklingsproblemstilling i relation primært til Afrika. Hvor politisk udvikling i Zimbabwe i årevis har været et forskningsfelt. I de senere år er bistand og især partnerskaber mellem Afrika og omverden blevet et forskningsfelt.

Lige nu arbejder Stig Jensen på at udvikle et forskningsprojekt omkring partnerskab med Indien og Afrika med fokus på de mulige fattigdomsreducerende implikationer i Afrika. Han har felterfaring fra afrikanske lande plus fra Asien.

For Stig Jensen er det nye job en stor men også meget spændende udfordring:

– Center for Afrikastudier er i en succesfuld periode, og det er glædeligt at vores tværfaglige kandidatuddannelse, der har den sjældenhed at den inkluderer plads til feltarbejde, tiltrækker så mange studerende. Det er en ære at skulle videreføre det arbejde som professor Holger Bernt Hansen igangsatte, og som er videreført og udbygget under Niels Kastfelts ledelse. Det er værdifuldt for mig fortsat at kunne trække på både Holger og Niels, der begge fortsat er stærkt tilknyttet Center for Afrikastudier”, siger han og understreger betydningen af fortsat at holde sammen på det store netværk af eksterne lektorer.

Lederskiftet vil ikke forandre på Center for Afrikastudiers varemærker.

Kandidatuddannelsen – der for første gang blev udbudt på engelsk i indeværende semester – vil fortsætte. Der vil fortsat blive udbudt mange enkeltsfagskurser, hvor emner som konflikt og konfliktløsning, demokratisering, miljø og udvikling, hiv/aids og sundhed, menneskerettigheder, religion etc. relateret til Afrika og afrikanerne.

Traditionen for løbende seminarer med aktuelle emner med afrikanske og andre internationale gæsteforelæse vil også fortsætte. Center for Afrikastudier vil således opretholde positionen som den primære kilde til forskningsbaserede informationer om afrikanske forhold.

På Center for Afrikastudier arbejdes desuden med nye initiativer. Stig Jensen:

– Vi er i en fase, hvor vi skal konsolidere os efter år med massiv studentertilvækst. Fokus vil primært være på den videre udvikling af vores engelske kandidatuddannelse. Et andet centralt element for fremtiden er at forbedre vores uddannelse og kandidaternes jobmuligheder.

– Et af de nye tiltag er opbygning af netværk med institutioner i Danmark og vores omverden, især Afrika. Et vigtigt element bliver at formalisere allerede eksisterende samarbejdsaftaler om udveksling af studerende og forskere, hvorigennem der skabes optimale betingelser for vores studerende og samtidigt bidrages til den kapacitetsopbygning som er så vigtig i store dele af Afrika.

– Endelig planlægger vi at søsætte ”projekt talentfabrikken”, hvor vi vil fremme vores mange engagerede studerendes muligheder for at komme ud med deres viden, bl.a. gennem seminarer, hvor studerende fremlægger deres resultater med efterfølgende debatter.

På forskningsfronten er der også gang i projekter. Center for Afrikastudier har som altid en række forskere tilknyttet. Nord-Syd partnerskaber er et kontinuerligt fokusområde, og der er planer om ny forskning i Syd-Syd partnerskaber, ikke mindst på baggrund af såvel Kinas som Indiens forøgede aktiviteter i Afrika.

Centrets 2 PhD studerende behandler aktuelle emner som ”Islam og demokratisering”, baseret på forskning i Tanzania, og ”Aids og udvikling”, baseret på forskning i Uganda, og det ventes at resultaterne for disse forskningsaktiviteter kan fremlægges i nærmeste fremtid.

Yderligere oplysninger hos Niels Kastfelt: 35 32 36 17 og Stig Jensen 35 32 45 99