Chef for skandaleramt FN-organisation går af

Grete Faremo har tidligere været blandt andet justitsminister, forsvarsminister og udviklingsminister i Norge for Arbeiderpartiet.


Foto: Arbeiderpartiet – Flickr
Gerd Kieffer

9. maj 2022

Det er kun lidt over en måned siden, at Globalnyt skrev om den lille FN-organisation UNOPS – The United Nations Office for Project Services – der var endt i en lidt kedelig sag.

Læs også: Ingen kvaler – UNOPS betaler

Her stod det klart, at organisationen, der er en selvstændig organisation i FN-systemet og desuden har hovedkvarter i FN-byen i København, havde millioner af dollars ude at svømme efter at have udstedt lån til virksomheden SHS Holdings.

Nu er der en ny udvikling af sagen.

Lørdag bad generalsekretær for FN, Antonio Guterres, nemlig UNOPS-chef Grete Faremo, der er tidligere norsk minister, om at gå af.

Det skete kort efter, at The New York Times havde udgivet en artikel, der kiggede nærmere på sagen. Det drejer sig stadig om, hvordan UNOPS har givet 61 millioner dollars i lån og bevillinger til én britisk forretningsmand, ejeren af SHS Holdings, og hans familie og nu står til at tabe mere end 22 millioner af dem.

En intern undersøgelse af, hvad der dog er foregået i UNOPS blev færdiggjort i torsdags, men dens resultater er endnu ikke offentliggjort.

Artiklen i det toneangivende amerikanske medie fik Chris Lu, USA’s management og reformambassadør til FN, til at skrive på Twitter:

“Som et minimum mener vi, at UNOPS’s ledelse overså klare advarselssignaler, undlod at lave nødvendige tilsyn og tog uacceptable risici med midler.”

Søndag udsendte Guterres kontor en pressemeddelelse, hvori det fremgik, at han havde accepteret Faremo – der personligt godkendte lånene – om at træde tilbage.

Her fremgå det også, at danske Jens Wandel, der er formand i det danske FN-forbund og har arbejdet mange år inden for FN-systemet, er udpeget som fungerede direktør for UNOPS.