Ingen kvaler – UNOPS betaler

FN Byen i København.


Foto: Adam Mørk
Laurits Holdt

19. april 2022

Der er noget, der lugter på Marmorvej i Københavns Nordhavn. Lugten kommer ikke fra nogle af de ting, som ellers er med til at skabe den særlige havnestemning. Nej, det der lugter er en rådden sag hos FN-organisationen UNOPS, som har sit hovedkvarter i FN-byen.

FN-byen er det dansk-finansierede kontorfællesskab, der huser afdelinger af 11 af verdensorganisations forskellige underorganisationer og med sine omtrent 2.000 ansatte gør København til den sjette største FN-by i verden.

UNOPS, The United Nations Office for Project Services, er en selvstændig organisation i FN-systemet. Den udfører blandt andet opgaver for andre FN-organisationer, som betaler for det og på den måde finansierer UNOPS. Opgaverne inkluderer for eksempel anlæggelse af infrastruktur, indkøb, logistik, personalehåndtering og projektadministration.

Sagen handler om et projekt, som skulle have sikret hundredetusindvis af boliger i blandt andet Ghana, Indien, Mexico, Pakistan og Antigua & Barbuda. Men til dato er der ikke blevet bygget et eneste hus. Til gengæld har UNOPS millioner af dollars ude at svømme.

Projektet hedder Sustainable Investments in Infrastructure and Innovation, med den trendy forkortelse S3i, og har base i Finlands hovedstad, Helsinki. Formålet med S3i er at tiltrække private investeringer til infrastrukturprojekter i nogle af verdens fattige lande. Lederen hedder Vitaly Vanshelboim, og han blev i december 2021 sendt på tvungen orlov, mens han og projektet efterforskes af FN’s interne revisionskontor, UN Office of Internal Oversight Services (OIOS), fortæller UNOPS. Efterforskningen er så vidt vides stadig i gang.

Kort fortalt har S3i hyret en virksomhed fra Singapore, SHS Holdings, til at udarbejde planer for opførelsen af én million boliger, som skulle være til at betale for almindelige mennesker i en række af verdens fattige lande. Kontrakten var bemærkelsesværdig, fordi SHS Holdings ikke tidligere havde beskæftiget sig med den slags, fortæller mediet Devex.

Det blev også udstedt lån til virksomheden, og det er blandt andet dem, som nu efterforskes. Ifølge mediet drejer det sig om lån på over 30 millioner dollars.

Efterforskningen har som sagt fokus på Vitaly Vanshelboim, men også UNOPS leder, den tidligere norske minister Grete Faremo, er i søgelyset. Det skal dog understreges, at der her ikke er tale om en undersøgelse, som den mod Vitaly Vanshelboim. Hun har meddelt, at hun vil stoppe på posten til september, blandt andet på grund af sit helbred. Ifølge Devex forlyder det dog, at hun fra højere oppe i FN-systemet er blevet bedt om at sige op.

Syndebuk?

Sagen blev i første omgang bragt frem af FN-whistlebloweren Mukesh Kapila i blogindlægget Something is rotten in the state of Denmark. Han har siden fulgt op med en række indlæg, hvor han graver videre. I et af indlæggene, skriver han blandt andet, at det ser ud som om Vitaly Vanshelboim er blevet gjort til syndebuk, men at UNOPS har nogle grundlæggende problemer med svindel og korruption.

Devex citerer i sin artikel flere nuværende og tidligere medarbejder i UNOPS, der udtaler sig anonymt. En af dem betegner UNOPS ledelse som en mafia.

Vitaly Vanshelboim er født i det daværende Sovjetunionen og er ukrainsk statsborger. Han har arbejdet for FN siden 1992 med et fire-årig afstikker til Organisationen for sikkerhed og samarbejde i Europa, OSCE. Ifølge Devex har han en stor del af æren for at UNOPS har udviklet sig fra et nær-konkursbo i 2004 til den selvfinansierende organisation med milliardomsætning, som den er i dag.

Vi slutter af med et stykke musik.

Men først lidt baggrund: UNOPS’ egen revisions- og undersøgelseskontor har sat gang i en anden sag, som omhandler en bevilling på 3,3 millioner dollars til Daisy Kendrick, som er datter til ejeren af SHS Holdings – firmaet fra Singapore, som fik den store kontrakt. Mens hun var studerende på et universitet i Boston, gav UNOPS 3,3 millioner dollars til We Are The Oceans, en organisation, som hun har grundlagt.

Pengene skulle blandt andet at udvikle et online spil, der skulle lære børn og unge om beskyttelse af verdenshavene. Spillet er ikke længere tilgængeligt. Som en del af projektet blev den britiske sanger Joss Stone betalt for at sangen Oceans, som kan nydes i videoen herunder.