Chilenere demonstrerer for vand

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

En stor demonstration i Chiles hovedstad krævede mandag vand til alle. Administration af vand blev under diktaturet privatiseret, og i dag har mineindustrien i stor grad overtaget ejerskabet, men det giver store problemer for lokale samfund, skriver The Guardian.

Chiles vandforsyning blev privatiseret i 1981 af den daværende diktator Augusto Pinochet.

I mandags protesterede mere end 6000 mennesker i hovedstaden Santiago for at staten igen skal kunne administrere de dyrebare dråber i det latinamerikanske kystland, skriver The Guardian onsdag.

Over hundrede organisationer var repræsenteret. De afleverede et åbent brev til præsident Sebastián Piñera.

“Vi har opdaget, at der er masser af vand i Chile, men at den mur, der adskiller os fra det kaldes ‘profit’ og blev bygget af vandloven (fra 1981), forfatningen, internationale aftaler som den binationale traktat (med Argentina) og, helt fundamentalt, en påtvungen kultur, hvor det bliver set som normalt, at vandet, der falder fra skyerne har ejere”, står der ifølge The Guardian i brevet.

Det er særligt mineindustrien, der har overtaget ejerskab over vandet i Chile. Mineindustrien bruger store mængder vand, men eksport af kobber står for omkring en tredjedel af statens indtægter.

“Der er en national vandkrise”, siger Rodrigo Villablanca til The Guardian.

Han repræsenterer oprindelige folk og er talsmand for den økologiske og kulturelle kommittee “Hope of Life”. De ønsker et opgør med vandloven, der blev indført under det benhårde militærdiktatur under Pinochet i årene fra 1973-1990.