Danmark når lige akkurat op på FN’s minimumsniveau for udviklingsbistand i 2020

gettyimages-1230409466
2021 var kun tre dage gammel, da libanesere gik på gaden i landets næststørste by, Tripoli, for at protestere mod den økonomiske krise, udbredte arbejdsløshed og de høje leveomkostninger.
Foto: Mahmut Geldi/Anadolu Agency via Getty Images
Gerd Kieffer-Døssing

4. januar 2021

Lige op til jul, den 21. december, kunne Udenrigsministeriet annoncere, at Danmark giver 150 millioner kroner til humanitære og udviklingsindsatser i det centrale Sahel og 80 millioner til støtte for sårbare flygtninge og værtssamfund og til styrkelse af civilsamfundet i Libanon. 

Med de to bevillinger forventer Udenrigsministeriet, at Danmark i 2020 når målet om at give udviklingsbistand svarende til 0,7 procent af BNI plus de ekstra 150 millioner kroner til klimabistand, der var et led i den politiske aftale mellem regering og støttepartierne om finansloven for 2020.

Alvorlig humanitær krise i Sahel 
150 millioner går til humanitære og udviklingsindsatser i det centrale Sahel, det vil sige Burkina Faso, Mali og Niger, for at afhjælpe en af verdens mest alvorlige humanitære kriser.

Alle tre lande oplever et hidtil uset niveau af væbnet vold, usikkerhed og fordrivelse. Tusinder af civile er dræbt, og 1,6 millioner mennesker er fordrevet fra deres hjem. Samtidig er fødevareusikkerhed og menneskerettighedskrænkelser, herunder seksuel og kønsbaseret vold, hastigt stigende, og behovet for akut humanitær bistand vokser med foruroligende hast. Målet er at udvikle holdbare løsninger for ikke mindst unge, piger og kvinder.

Læs også: 2020 har bragt Burkina Faso på kogepunktet

Bevillingen er en udmøntning af det tilsagn, Danmark gav på den dansk ledede humanitære donorkonference den 20. oktober, og pengene bliver kanaliseret gennem fire danske ngo’er: PlanBørnefonden, Dansk Flygtningehjælp, Dansk Røde Kors og CARE Danmark.

Sårbare flygtninge, værtssamfund og civilsamfund i Libanon
I Libanon har situationen siden eksplosionerne i Beirut havn den 4. august 2020 været præget af uforudsigelighed og krise. Eksplosionerne har mangedoblet en række politiske og økonomiske udfordringer, som Libanon længe har stået over for, herunder sekteriske spændinger, korruption og hyperinflation, som har skabt stigende olie- og fødevarepriser.

Det er baggrunden for, at Danmark nu giver 80 millioner kroner til at forbedre levevilkårene og styrke modstandskraften blandt sårbare og udsatte grupper og til at styrke det libanesiske civilsamfunds råderum og mulighed for at bidrage til en bæredygtig udvikling i landet. Midlerne gives til syv danske civilsamfundsorganisationers indsatser i Libanon: Red Barnet, Oxfam IBIS, Dansk Røde Kors, Folkekirkens Nødhjælp, Dansk Missionsråds udviklingsafdeling (DRMU), GAME og Danmission.

105 millioner fra ’tsunami-reserven’ til Afghanistan, Yemen og FN
Danmarks kasse til humanitære bevillinger var tom, da tsunamien lige efter jul i 2004 ramte Sydøstasien og kostede næsten 220.000 mennesker livet. Derfor er der siden da hvert år lagt et større beløb til side – Tsunami-reserven – så Danmark kan hjælpe, hvis en akut humanitær katastrofe indtræffer i juledagene. 

Denne reserve var i 2020 på 105 millioner kroner, og de blev brugt den 30. december. Næsten 70 millioner går til humanitære indsatser i Afghanistan og Yemen, mens de resterende 35 millioner går til FN’s centrale nødhjælpsfond, der leverer hurtig bistand de steder, hvor behovene er allerstørst.