Udstilling skildrer unges oplevelser under corona-lockdown i Myanmar, Jordan og Danmark

1-2
Elever fra Roskilde Festival Højskole under arbejdet med at kratere udstillingen. Håndtegnet med de tre fingre bruges af de civile demonstranter, der protesterer mod militærkuppet i Myanmar.
Foto: RoFH
Gerd Kieffer-Døssing

2. juni 2021

Et samarbejde mellem Roskilde Festival Højskole og organisationen Turning Tables munder Grundlovsdag ud i udstillingen UNLOCK, der viser værker skabt af unge fra Myanmar, Jordan og almene boligområder i Danmark under coronanedlukningerne.

Det er højskoleeleverne, der har kurateret udstillingen. De er gået til projektet med den tilgang, at kunst kan fungere som et talerør for de unge, og et ønske om at belyse unges synspunkter, begrænsninger og erfaringer fra tre vidt forskellige kontekster, der samtidig er tæt forbundne.

Forberedelserne til udstillingen er i fuld sving.


Foto: RoFH
“For at kunne udvise og skabe solidaritet på tværs af landegrænser er det vigtigt, at man forsøger at forstå, hvilken virkelighed ens medmennesker kommer fra. Derfor er det oplagt, at UNLOCK vælger at udstille værker fra tre forskellige lande, der afspejler nogle meget forskellige kontekster og politiske forhold, men samtidig viser, at vi er uløseligt forbundet,” siger Amanda Wulffeld, elev på højskolen og del af projektledelsen på UNLOCK, i en pressemeddelelse.

Værker, der bliver smuglet ud 
Overalt i verden har der været indført lockdowns i forbindelse med pandemien, og intentionen bag udstillingen er at sætte fokus på unges oplevelser under nedlukningerne forskellige steder i verden; selvom konteksten har været den samme, og nedlukningerne har fundet sted mere eller mindre på samme tid, har oplevelserne været forskellige fra land til land.

Den politiske situation i Myanmar og Jordan, hvor for eksempel frihedsrettigheder er under pres, betyder, at restriktionerne sættes i et andet lys. Værkerne fra Myanmar er i øvrigt produceret under militærkuppet og smuglet ud via Thailand.

Det er derfor heller ikke tilfældigt, at udstillingen åbner på Grundlovsdag, hvor vi i Danmark fejrer indførelsen af grundloven og det danske demokrati. Med valget af ferniseringsdatoen bliver udstillingen en påmindelse om, at det ikke er alle, der lever under demokratiske forhold eller har mulighed for at få deres stemme hørt. Ikke engang herhjemme, hvilket det tredje ben af udstillingen – værker lavet af danske unge fra almene boligområder – understreger.

UNLOCK åbner efter planen lørdag den 5. juni i Hal 7 i Musicon, Roskilde. 

Da der på selve åbningsdagen kun er plads til et begrænset antal gæster, som er reserveret højskoleelevernes familie og venner, vil det også være muligt at se udstillingen online. Eleverne arbejder desuden på at transformere udstillingen til en vandreudstilling, så den kan opleves andre steder i landet over sommeren eller efteråret.

Projektet er støttet af Udenrigsministeriets Engagementspulje gennem CISU.