Thomas Jazrawi, U-landsnyt.dk, skriver fra Lima
Flere afrikanske NGOer er på linje med de afrikanske regeringer i klimaforhandlingerne i Peru. Afrika kræver fokus på støtte til klimatilpasning og omstilling, fordi afrikanerne har færre midler til at konfrontere klimaændringer, og fordi de ikke mener, de har andel i de stigende globale temperaturer.
“Afrika bliver snydt igen”.
Det var budskabet fra etiopiske Azeb Girma fra organisationen LDC Watch på et pressemøde på COP 20 tirsdag i Perus hovedstad, Lima, arrangeret af det afrikanske civilsamfund.
Kontinentets follkelige organisationer er bekymrede for, at den kommende klimaaftale kommer til at mangle nogle elementer, der er helt centrale for afrikanske lande.
Det handler bl.a. om økonomisk støtte fra de rige lande til tilpasning og omstilling, overførsel af teknologi og en slags kompensation for klimaødelæggelser.
Selv om de afrikanske forhandlere næppe ville formulere sig som Azeb Girma, er en del af civilsamfundet på linje med de afrikanske regeringer i FN’s klimaforhandlinger, der fortsætter lørdag over tid.
“Den afrikanske gruppes holdning til omfanget af landenes bidrag til en Paris-aftale har været vedholdende. Alle elementerne skal med. Vi bifalder den afrikanske gruppes modige forslag”, siger Samson Malesi fra Kenya Climate Change Network.
Vil have rige lande til at forpligte sig på støtte
På klimatopmødet i Lima forsøger man at nå til enighed omkring de enkelte landes bidrag til en klimaaftale, der skal vedtages næste år i Paris. Her arbejder man med de såkaldte INDCs (Intended Nationally Determined Contributions: Nationalt bestemte hensigt for bidrag).
Det er planen, at hvert land skal melde bidrag ud i begyndelsen af 2015, men spørgsmålet er, hvad de skal indeholde.
EU, USA og andre industrialiserede lande kæmper for, at bidragene kun handler om reduktioner af klimaskadelige udledninger. De fattigste lande og den afrikanske gruppe vil derimod have støtte til u-landene med i bidragene.
Hvis ikke der er støtte med i disse bidrag bliver udviklingslandene set med afrikanske øjne presset til at melde ud om en indsats for at bremse de klimaskadelige udledninger uden at vide, om de får støtte til det.
Det er nemlig landene i Syd, der bliver hårdest ramt af ødelæggelser med udspring i klimatiske ændringer, og oftest har de færreste midler til at planlægge eller reagere på dem.
“Udviklingslandene skal bruge en masse penge på tilpasning og miljøødelæggelser, og derfor vil de ikke have penge til at reducere udledninger”, siger Meena Raman fra Third World Network.
De fattigste lande kæmper derfor ihærdigt for at få støtten med i landenes bidrag. De fattigste lande er i forvejen ikke blandt de store syndere, hvad angår udledning af klimaskadelige gasser.
“Halvdelen af vores udledning af CO2 kommer fra vores kvæg. Hvis vi skal reducere udledninger, skal vi slå kvæget ihjel”, siger Dr. Arig B. Gaffer fra Sudan, der insisterer på, at støtten skal med i landenes INDCs.
“I kan ikke forvente, at vi går herfra uden at have en aftale om teknologi, klimafinansiering, tilpasning og de andre elementer”, fortsætter hun.
Elementerne – the elements – er de forskellige støttemekanismer, der arbejdes med i forhold til en klimaaftale.
Forhandlinger gået fuldstændigt i hårdknude
Forhandlingerne i de store plenarsale er gået helt i stå i Lima. En ny tekst blev lørdag fremlagt til diskussion, men den kunne ikke opnå konsensus blandt verdens regeringer. Det helt store stridsemne var igen støtten til u-landene.
Flere udviklingslande gav udtryk for, at man med teksten underminerer bestemmelsen om, at der er fælles, men differentierede forpligtelser. Heriblandt var den afrikanske gruppe, men også store udviklingsøkonomier som Brasilien.
Der er derfor ikke mange, der ved, hvad det ender med i Lima, men noget mirakel er absolut ikke ventet. Tværtimod er risikoen for et totalt sammenbrud mere sandsynligt på nuværende tidspunkt.
“Alle vil falde med Afrika”
Ordstyreren ved pressemødet tirsdag, der modsat de andre debattører ikke havde noget navneskilt, mindede os alle om, at selv om Afrika er blandt de regioner, der er mest truede af klimaforandringer, påvirker det ændrede vejrlig os alle.
“Hvis vi ikke får en aftale i Lima vil hele huset vælte, og vi vil falde. Men det er ikke bare Afrika, der falder. Alle vil falde med Afrika”.