COP 20: Rasmus Helveg Petersen tilfreds med klimaresultat i Lima

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Uanset kritik fra flere NGOer mener den danske klimaminister, at slutdokumentet ved FN’s klimaforhandlinger i Lima kan bane vejen for en international aftale om klimaet næste år, men ministeren vil kæmpe for at hæve ambitionerne, fremgår det af en pressemeddelelse fra ministeriet for klima-, energi og bygninger.

Efter lange og svære forhandlinger blev man i Lima enig om, hvad parternes bidrag under den nye klima-aftale skal omfatte, processen frem mod Paris og en første skitse til en kommende aftale, skriver klima-, energi- og bygningsministeriet i en pressemeddelelse søndag.

Det giver et solidt grundlag for det videre arbejde. Derudover kommer der fokus på at nedbringe de globale udledninger også før 2020, hvor den nye aftale træder i kraft.

“Vi mærker alle klimaforandringerne. Nogle storbyer mangler drikkevand på grund af tørke, andre steder er mennesker tvunget til at flygte på grund af oversvømmelser, og i Danmark står vores kældre oftere og oftere under vand”, siger klima-, energi-, og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (R).

“Med aftalen i Lima er vi kommet et lille skridt videre i kampen mod klimaforandringerne. Men jeg har tænkt mig at beholde arbejdstøjet på, for vi skal øge ambitionsniveauet, hvis vi skal vinde kampen mod klimaforandringerne”, anfører Rasmus Helveg.

Slut med rigoristisk Nord-Syd skel

Et af de svære spørgsmål, man ikke fik løst i Lima, er hvordan der skal tages højde for parternes forskellige udvikling, når de fremover skal reducere deres udledninger.

Klimakonventionen fra 1992 har nemlig en skarp opdeling mellem kravene til henholdsvis industri- og u-lande.

Den er ikke længere tidssvarende, idet den globale vækst i energiforbrug og udledninger fremover vil finde sted i de større vækstøkonomier frem for i de traditionelle ilande.

I starten af 2015 skal landene anmelde deres reduktionsbidrag under den nye aftale, hvorefter man kan vurdere, hvor langt de bidrag rækker.

Rasmus Helveg Petersen siger:

“Vi skal nå en ambitiøs klimaaftale næste år i Paris, hvor alle lande skal bidrage til at reducere deres CO2-udslip. Det bliver ikke nemt, og vi skal kæmpe for det”.

“Men noget af det, jeg tror kan hjælpe aftalen på vej, er de prisfald, vi i øjeblikket ser på grøn energi, og som gør det til et attraktivt alternativ til f.eks. kulkraft.”