Danmark lægger én milliard til side til indsatsen mod corona i Afrika

gettyimages-1208087259
En ældre mand med ansigtsmaske i den nigerianske storby Lagos.
Foto: Adekunle Ajayi/NurPhoto via Getty Images.
Laurits Holdt

26. marts 2020

”I en ekstraordinær situation må vi gå ekstraordinært til værks. Coronavirus på det afrikanske kontinent og i nærområder kan potentielt blive en humanitær og økonomisk katastrofe. Det er nu helt afgørende – et spørgsmål om liv eller død – at vi er forberedt på den værst tænkelige udvikling i Afrika. Det er nu, vi skal vise rettidig omhu, ansvarlighed og prioritere vores indsats og penge, så vi er klar til at sætte ind, hvor der er mest brug for det,” siger udviklingsminister Rasmus Prehn (S).

Torsdag meddelte han, at regeringen har sat én milliard kroner til side i en ’standby-pulje’, som kan bruges til at støtte indsatsen mod coronavirusset på det afrikanske kontinent. Støtten kan både være til akutte indsatser og længerevarende indsatser.

Beløbet svarer til knap seks procent af den danske udviklingsbistand, som ifølge Udenrigsministeriets database Openaid.dk i 2019 lå på 16,838 milliarder kroner.

Udviklingsministeren har i forvejen annonceret 100 mio. kr. til en humanitær akutpakke, der skal hjælpe med at redde liv og bekæmpe spredning af smitte i flygtningesituationer og andre humanitære kriser samt i sårbare afrikanske lande.

Pengene til standby-puljen findes ved at sætte nye bevillinger til udviklingsprojekter midlertidigt på pause, oplyser Udenrigsministeriet. Der er tale om indsatser med et længere perspektiv og projekter, der forsinkes eller ikke kan gennemføres på grund af lukkede grænser og manglende bevægelsesfrihed som følge af coronavirus.

”Det er et spørgsmål om prioritering, selvom det ikke er en let beslutning. Vi må ikke sove i timen, mens et helt kontinent risikerer at stå over for et sundhedsmæssigt og økonomisk kollaps,” lyder det fra ministeren.

Ros fra Oxfam IBIS
“Jeg vil gerne rose regeringen for, at man i denne svære tid for Danmark også har overskud til at kæmpe mod Corona i resten af verden. Virussen smitter på tværs af grænser, så vi skal stå sammen på tværs af lande og kontinenter. Solidaritet er afgørende i vores fælles, globale kamp mod corona,” siger Kristian Weise, der er generalsekretær for udviklings- og hjælpeorganisationen Oxfam IBIS.

”Derfor er det fantastisk nyt, at udviklingsministeren med stor hast har fundet en milliard kroner til indsatsen mod Corona – også selvom det ikke er udover de penge, der allerede er afsat til udviklingsbistand. Det handler helt akut om liv og død for millioner af mennesker,” siger han videre.

Udviklingsministeren er i tæt dialog med andre partiers udviklingsordførere, ministerkollegaer i andre europæiske lande, afrikanske kollegaer og andre partnere i ind- og udland om coronasituationen i Afrika og den internationale respons på krisen, oplyser Udenrigsministeriet.

FN’s Økonomiske Kommission for Afrika (UNECA) vurderer, at væksten på det afrikanske kontinent bliver halveret i 2020 som følge af coronavirus fra 3,6 procent til 1,8 procent.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen, WHO, er der den 24. marts registreret 1.814 Covid-19-smittede på tværs af 43 lande i Afrika. 53 er afgået ved døden.

Sundhedssystemerne i de fleste afrikanske stater er relativt svage, og det forventes, at de vil få endog meget svært ved at følge med coronapandemien, når den for alvor begynder at rulle over kontinentet.

I Kenya, der er en af Afrikas mest udviklede økonomier, er der allerede rapporteret om mangel på beskyttelsesudstyr, og generalsekretæren for WHO, etiopieren Tedros Adhanom Ghebreyesus, har opfordret kontinentets lande til at forberede sig på det værst tænkelige scenarie.

”Afgørende med en hurtig reaktion”
De afrikanske lande står altså over for (endnu) en enorm udfordring, og derfor glæder Kristian Weise sig over regeringens udmelding:

”Det er altafgørende, at Danmark og udviklingsorganisationerne hurtigst muligt kan reagere på den tiltagende coronakrise i verdens fattigste lande. Både vores humanitære og langsigtede udviklingsarbejde påvirkes af coronaepidemien. Den hurtige reaktion fra ministeren giver nye muligheder for at bidrage til at dæmme op for krisen.”

Ifølge Kristian Weise må halvanden milliard børn og unge undvære skolegang som følge af coronakrisen, og han peger videre på, at både demokrati og menneskerettigheder i flere lande er kommet under pres på grund af krisen.

Han fortsætter:

”Oxfam IBIS er i fuld gang med at reagere på coronakrisen med alle vores partnere i hele verden. Vi skubber på for, at de fattigste lande får styrket deres offentlige budgetter gennem gældseftergivelse, så de har bedre muligheder for at investere i krisehåndtering. I eksempelvis Sydsudan, Uganda, Libanon og Syrien har vi netop, sammen med vores lokale partnere, fundet ekstra midler til akut håndtering af krisen – blandt andet har vi startet hygiejnekampagner og er begyndt at dele sæbe og anden hjælp ud i flygtningelejre til verdens mest sårbare mennesker.”