Danmark sender 70 millioner til vandforsyning i Etiopien

Vand er er sparsom ressource i Etiopien, der ikke har fået regn i løbet af de seneste fire regntider.


Foto: J. Countess/Getty Images
Laurits Holdt

23. juni 2022

Etiopien oplever for tiden en af de værste tørker i 40 år. Så godt som ingen regn er faldet de sidste fire regntider, og de naturlige vandkilder er næsten udtømte. Den langvarige tørke går blandt andet ud over børns skolegang. Med rent vand og gode toiletforhold kan børnene forebygge sygdomme og dermed øge deres chancer for en god skolegang.

Situationen i landet er yderligere forværret af borgerkrigen i Tigray-provinsen. I maj vurderede FN, at knap 26 millioner mennesker i landet har behov for humanitær hjælp. Fire og en halv million er fordrevet, og det skyldes først og fremmest væbnet konflikt, men tørken spiller også en stor rolle.

Derfor støtter Danmark UNICEF med 70 millioner kroner, som blandt andet går til at give børn adgang til vand. Det er en prioritet for Danmark at hjælpe børn i afrikanske lande til gode sanitære forhold, fortæller den danske ambassade i Etiopien i dag.

Millioner skal sikre rent vand og forebygge smitte

Størstedelen af den danske støtte går til klimatilpasning og miljøvenlige vandsystemer. Når regnen udebliver, vil støtten bidrage til etableringen af vandsystemer, så børnene og deres familier kan få adgang til rent vand. Støtten vil også bidrage til at forebygge smitte af Covid-19 gennem god hygiejne.

Danmarks ambassadør Kira Smith Sindbjerg under sit besøg i Higlo.
Foto: Udenrigsministeriet

”Akut mangel på rent vand, utilstrækkelige sanitære forhold og dårlige hygiejnerutiner truer børns velfærd og liv, når de bliver eksponeret for diarré og andre sygdomme overført gennem dårligt vand. Adgang til rent vand i Etiopien og hele Afrika er en prioritet i dansk udviklingsbistand,” siger den danske ambassadør i Etiopien, Kira Smith Sindbjerg.

Udviklingsministeren og den danske ambassadør besøgte i maj Higlo, en lejr for internt fordrevne, i Somali-regionen i det sydøstlige Etiopien, hvor indbyggerme kun har begrænset adgang til rent vand.

Børnene har gået flere dage eller uger med deres familier for at komme til denne lejr, hvor de fortsat mangler vand og adgang til gode toiletforhold.

Alligevel er der håb at spore blandt børnene, fortæller ambassadøren:

”Jeg har talt med nogle af børnene. Det var fantastisk at mærke deres håb. De vil være læger, lærere og ingeniører.”