Dansk-boliviansk kulturprogram på vej

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Center for Kultur og Udvikling (CKU) i København og den danske ambassade i La Paz går nu i gang med et egentligt dansk-boliviansk kulturprogram, fremgår det af en artikel på CKUs website.

Programmets hjørnesten bliver et stort filmprojekt med træning af bolivianske instruktører, manuskriptforfattere og designere indenfor computeranimation.

Med hjælp fra animationsværkstedet i Viborg vil de bolivianske partnere producere en film omkring temaet “vand”, som udover at udgøre en livsnerve for de mindre bondesamfund også har en historisk/symbolsk betydning i Bolivia.

Ambitionen er, at filmen skal vises på boliviansk TV samt i forbindelse med klimakonferencen i København.

Derudover indeholder kulturprogrammet et genbesøg fra bolivianske kunstnere i Grønland i sommeren 2009, hvor der vil være forestillinger og udstillinger i Nuuk og Sisimiut samt en konference om betydningen af kunsten til at fastholde en kulturel identitet og mangfoldighed.

Endelig fortsætter både en udvekslingsfond og en lokal kulturfond – sidstnævnte dog med organisatoriske ændringer, der tager højde for udfordringerne nævnt ovenfor.

Kulturprogammet forventes at løbe over en 4-årig periode, 2009-12 med et samlet budget på 5,5 mio. kr.. Heraf forventes CKU at bidrage med 600.000 kr. til udvekslingsfonden, dvs over en ny rammeaftale, samt 150.000 kr. til genbesøget i Grønland. Det er endnu ikke afklaret hvilken rolle CKU vil få i selve administrationen og gennemførelsen af kulturprogrammet.

Baggrunden

CKU gennemførte en mission til Bolivia i midten af december 2008. Formålet var at se på de hidtidige erfaringer fra kulturstrategien 2006-9 og på den baggrund medvirke til at formulere et egentligt kulturprogram – herunder også en ny rammeaftale.

Konklusionen på missionen var, at det primært er arbejdet med den lokale kulturfond og udvekslingsfonden/rammeaftalen med CKU, som rigtigt er kommet i gang.

De øvrige tiltag i kulturstrategien, som retter sig imod sektorprogrammerne, har ligget ret stille på grund af personaleudskiftninger, alvorlig sygdom og udfasning af programmet for oprindelige folk hos ambassaden.

I forhold til den lokale kulturfond, som ambassaden kører med egne midler og udenom CKU, har indsatsen generelt været for spredt med mange mindre og enkeltstående projekter.

Under den eksisterende rammeaftale med CKU er der flere gode eksempler på bolivianske kunstnere som har besøgt Danmark, men færre aktiviteter er gået den anden vej. Ambassaden efterlyser derfor en mere sammenhængende indsats med en større impact (virkning) i Bolivia.

Derfor vil kulturstrategien, som jo ikke er bindende, nu blive afløst at et egentligt kulturprogram.

Læs mere på www.cku.dk