Troels Scheel i laboratoriet, stående. I baggrunden forskningsassistent Nicolas Fossat.
70 millioner verden over lider af hepatitis C, som er en kronisk leverinfektion, der, lidt ligesom hiv, langsomt nedbryder immunforsvaret, ødelægger leveren og i sidste ende kan føre til leverkræft. Levertransplantation vil derfor være eneste redning, hvis infektionen ikke bliver behandlet. Mere om smitsom leverbetændelse på
https://netdoktor.dk/sygdomme/fakta/hepatitisc.htm
Hepatitis C er samtidig en del af den gruppe af virusinfektioner, lektor og ph.d. i virologi, Trols Scheel nu stiller ind på sammen med sit team for bedre at forstå virus og på sigt give mulighed for at finde bedre behandling og måske en vaccine. Ud over f.eks. hepatitis C, der giver kronisk infektion, arbejder teamet med virus, der forårsager udbrud rundt om i verden, f.eks. Zika, gul feber, chikungunya, m.v. Mere om den virusoverførte tropesygdom på
“Bevillingen hjælper os til næste skridt i vores forskning. Vi kigger på, hvad der sker, når virus inficerer vores celler. I modsætning til bakterier er virus afhængig af at kunne overtage vores celler, og derfor er det vigtigt at forstå samspillet mellem virus og cellerne,” fortæller Troels Scheel.
Hel ny måde at behandle virus på
Studiet sigter imod at forstå samspillet mellem virus og celler på et nyt niveau og bane vejen for nye måder at behandle på. Mange lægemidler har til formål at blokere enten cellens eller virussets proteiner, men der er et vigtigt mellemled mellem DNA-generne og de proteiner, de koder for, som hedder RNA, forklarer Troels Scheel og uddyber:
“En ny type lægemidler retter sig netop mod RNA, så det er et spændende forskningsfelt, fordi det åbner ind til en helt ny måde at behandle virus på. I kampen mod virus er det særligt spændende, både fordi mange virus har gener af RNA i stedet for DNA, men også fordi RNA-baserede lægemidler har vist sig at være yderst effektive for netop hepatitis C virus.” Mere om den 37-årige legatmodtager på https://dff.dk/forskningsprojekter/sapere-aude/forskningsleder/2016/troels-kasper-hoyer-scheel-1
Troels Scheels studier er grundforskning, og han er bevidst om, at det kan tage lang tid, før man ser konkrete resultater af hans og kollegernes studie. På længere sigt håber han, at han og hans team kan være med til at redde mange mennesker.
“Jeg ved godt, vi ikke kommer til at redde mange i morgen. Men erfaringen viser, at det er vigtigt at se frem. F.eks. var der ikke mange, der interesserede sig for Ebola, men så kom kæmpeudbruddet i Vestafrika, og man spurgte “Hvorfor har vi ikke en vaccine?” Det var jo fordi, det ikke havde været vigtigt for særligt mange at se nærmere på Ebola. Det samme gælder opdagelsen af antibiotika, der blev gjort lidt ved et tilfælde. Netop derfor er grundforskning vigtig,” siger Troels Scheel.
Duer ikke til influenza
Det er primært de virusinfektioner, der er lang tid om at etablere sig, eller som er mere alvorlige, der kan blive mål for Troels Scheels studie. Selv om lægemidler måske kan udvikles, er det generelt sværere at komme til gavn for patienter inficeret med mere hverdagsagtige virus, f.eks. influenza.
“I princippet er systemerne de samme, og det er da interessant at tænke i et lægemiddel til f.eks. influenza, som kan være ret alvorlig for f.eks. ældre og immunsvækkede personer. Men hvis der går fire-fem dage, inden man kommer til lægen og får en diagnose, er det ofte for sent at gå ind og gøre noget, fordi det er en virus, hvor infektionen ret hurtigt er både etableret og overstået igen. Hvis infektionen har peaket, kan det være for sent at gå ind og behandle,” fortæller Troels Scheel.
Om studiet og bevillingen
Troels Scheel er en del af Copenhagen Hepatitis C Program ledet af professor og overlæge Jens Bukh på Infektionsmedicinsk Afdeling på Hvidovre Hospital. Troels Scheels studie sker i et samarbejde mellem Hvidovre Hospital og Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet.
Det Europæiske Forskningsråd (European Research Council) er nedsat af EU og har som fokus at fremme europæisk forskning på kontinentet gennem økonomiske midler og at støtte grundforskning på alle områder på basis af høj videnskabelig kvalitet. Se mere om ERC’s Starting Grants her.
Øvrige legatmodtagere fra Hvidovre Hospital:
Henrik Lundell fra hospitalets MR-forskningssektion har også modtaget 11 mio. kroner fra Det Europæiske Forskningsråd til sin forskning i mere præcise hjernescanninger, som kan føre til bedre behandling af f.eks. multipel sclerose. Se interview med Henrik Lundell her.