Dansk forskningsprojektet vil bidrage til udvikling af demokrati i den arabiske verden

6089225897_1632a1d859_o
Demonstranter på Al-Assy-pladsen i den syriske by Hama under det arabiske forår, der i Syriens tilfælde udviklede sig til en borgerkrig, der i dag er en af verdens værste humanitære katastrofer.
Foto: Syriana2011 (CC BY 2.0)
Laurits Holdt

Lektor Ebrahim Afsah og professor Jakob Skovgaard-Petersen fra hhv. Det Juridiske og Det Humanistiske fakultet på Københavns Universitet har modtaget en bevilling på 1,7 mio. kr. fra det Dansk-Arabiske Partnerskabsprogram.

Pengene går til et projekt, der vil undersøge hvordan demokrati, parlamentarisme og bureaukratiet har udviklet sig i forskellige arabiske lande i kølvandet på Det Arabiske Forår. Det skriver universitetets juridiske fakultet på sit websted tirsdag.

De massive socio-politiske ændringer der fandt sted i den arabiske verden i løbet af foråret 2011 bragte i første omgang håb om, at en ny parlamentarisk æra var på vej.

Fem år senere er det desværre ikke parlamentarisme og demokratiske vinde der blæser i regionen – måske lige bortset fra i Tunesien.

I tæt samarbejde med lokale forskere i bl.a. Egypten, Tunesien og Marokko, vil lektor Ebrahim Afsah og professor Jakob Skovgaard-Petersen undersøge hvordan demokrati, parlamentarisme og bureaukratiet har udviklet sig i udvalgte arabiske lande. Udover Egypten, Tunesien og Marokko, håber forskerne også at kunne inddrage Libyen og Syrien.

Projektet har til formål at identificere strategier for hvordan man fremover bedst – lokalt såvel som fra internationalt hold – kan understøtte udviklingen af repræsentativt demokrati i den arabiske verden.

Projektet styres fra Det Juridiske Fakultet. Bevillingen lyder på 1,7 mio. kr. fra det Dansk-Arabiske Partnerskabsprogram, der støtter akademisk samarbejde og udveksling mellem Danmark og den arabiske verden.