Frem mod de demokratiske valg i Burma i 2015 er dialog og samarbejde mellem partierne afgørende. Valget bliver et afgørende skridt i den demokratiseringsproces, som landet tog hul på i 2010 efter seks årtiers oberst-styre.
Burma ser frem mod et parlamentsvalg næste år, hvor dialog og forståelse mellem de politiske partier er afgørende for at sikre netop denne proces.
Det understreges torsdag i en pressemeddelelse fra Dansk Institut for Flerpartisamarbejde (DIPD), der i sidste måned åbnede et ”flerparti-dialogcenter” i landet.
Styrkelsen af flerpartisamarbejdet er et stærkt omdrejningspunkt i DIPDs engagement i den før så tillukkede nation, senest ved DIPDs seminar om dialog og samarbejde i politiske flerpartisystemer og indvielse af “Myanmar Multiparty Democracy Programme” i slutningen af september.
Sidstnævnte omfatter bl.a. et dialog- og ressourcecenter, som de politiske partier kan gøre brug af.
Det skal danneen neutral ramme for møder mellem partierne, og indeholder derudover et bibliotek og adgang til en global vidensplatform for politiske partier.
Danske erfaringer med flerpartisamarbejde
Under seminaret bragte DIDP delegationen sine egne erfaringer med flerpartisamarbejde i spil. Bl.a. talte tidligere minister og EU-udviklingskommissær Poul Nielson (S) om udfordringerne ved at samarbejde på tværs af både lande og partier i EU parlamentet.
Tidligere minister og nuværende folketingsmedlem, Eva Kjer Hansen (V) berettede om, hvordan 80 procent af dansk lovgivning er udformet og vedtaget i brede koalitioner bestående af mange politiske partier.
Og Binod Bhatterai fra DIPD’s samarbejdspartnere i Nepal fortalte om, hvordan inspirationer fra Danmark nu indgår i partiernes arbejde i Himalaya-landet.
Samarbejde om fælles udfordringer
Inspireret af seminarets talere og interne diskussioner kunne deltagerne enes om vigtigheden af dialog mellem partier i regering såvel som i opposition.
Derudover identificerede deltagerne en række udfordringer, som de med fordel kan samarbejde om i fremtiden, herunder eksempelvis
* forfatning og valgreformer;
* oplysning til vælgerne om deres muligheder for at deltage i valget,
* kapacitetsopbygning blandt deres medlemmer,
* styrket deltagelse af unge i partiernes arbejde,
* national forsoning,
* lige rettigheder for etniske grupper, samt
* samarbejde om opbygning af folkelig tillid til det politiske system.
Arbejdet for et frit og retfærdigt valg
DIPD-delegationen – som foruden Poul Nielson og Eva Kjer Hansen bestod af DIPD-formand Henrik Bach Mortensen – mødtes også med Burmas valgkommission (Union Election Commission), der har til opgave at tilse processen op til og under valget, for at sikre et frit og retfærdigt valg.
Møder blev også holdt med partipolitiske netværk og endelig mødtes man med Nobelprismodtageren Aung San Suu Kyi, som opfordrede til nøje international bevågenhed omkring valget og de efterfølgende demokratiske reformprocesser.